Annons
Insändare

”Det är inte möjligt att köpa aktier i Hemsö”

Svar till Magne (den 15 februari).
Publicerad 20 februari 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hemsö väljer att investera i växande Trelleborg, skriver företagets regionchef Berit Christenson i ett svar på en tidigare insändare.
Hemsö väljer att investera i växande Trelleborg, skriver företagets regionchef Berit Christenson i ett svar på en tidigare insändare.Foto: Tomas Nyberg

Hemsö väljer att investera i växande Trelleborg. Vi är tydliga med att vi ser stor potential i kommunen och att vi är övertygade om att vårt erbjudande gagnar trelleborgarna. Vår affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter som innefattar bland annat skolor, idrottshallar och badhus.

Förra året investerade Hemsö över fyra miljarder kronor i ombyggnation och nybyggnation av bland annat skolor, äldreboenden och idrottshallar. Dessa investeringar har genomförts i många kommunen; allt från Borlänge, Stockholm, Göteborg, Växjö men även i skånska kommuner som Staffanstorp, Malmö och givetvis Trelleborg.

Annons

Insinuationen om dolda agendor och oegentligheter är något vi tar illa vid oss av. Hemsö ägs och kontrolleras av Tredje AP-fonden, det vill säga Sveriges pensionärer. Det är alltså inte möjligt att köpa aktier i Hemsö. Under 2020 betalade Tredje AP-fonden närmare åtta miljarder kronor för att täcka underskottet i pensionsutbetalningarna. För den som vill veta mer om Hemsös finanser så finns alla siffror i delårsrapporter och årsredovisningar på vår hemsida.

”Insinuationen om dolda agendor och oegentligheter är något vi tar illa vid oss av.”
Berit Christenson, regionchef på Hemsö

Fastighetsstrategin i en kommun kan vara att äga allt själv, att endast hyra eller att ha en mix av att både äga och hyra samhällsfastigheter. Det finns flera anledningar till att kommuner väljer att involvera en aktör som Hemsö i sin strategi. Utmaningen som den offentliga sektorn står inför är att bygga många nya samhällsfastigheter de närmaste åren. För de flesta kommuner sker nybyggnation med flera års mellanrum, medan Hemsö kontinuerligt utvecklar samhällsfastigheter för offentliga såväl som privata verksamheter. Det ger oss bred kunskap och erfarenhet av att driva utvecklingen av moderna, hållbara och verksamhetsanpassade fastigheter med god förvaltningsekonomi.

Hemsö samverkar i dag med kommuner över hela landet, där Trelleborg är en av dem. Det är ett aktivt val av både kommunerna och Hemsö, då vi med gemensamma krafter kan möta behoven av social infrastruktur där det behövs som bäst.

Berit Christenson, regionchef på Hemsö

Annons
Annons
Annons
Annons