Annons
Insändare

Det är förvisso inte lätt att vara politiker i dag

Birgitta Almroth (S), jag blir bedrövad över ditt svar (digitalt den 5 februari).
Publicerad 6 februari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi får väl se Johan Pehrson som den kanske siste kämpen för en liberalt Liberalerna…, skriver Lars-Olof Svedberg.
Vi får väl se Johan Pehrson som den kanske siste kämpen för en liberalt Liberalerna…, skriver Lars-Olof Svedberg.Foto: Mikaela Landeström

Men det är ett perfekt bevis på att jag gjorde rätt när jag för många år sedan avsade mig mitt ordförandeskap i ett parti i en annan kommun och nyomvald till kommunfullmäktige även lämnade den platsen! För jag var så trött på den politiska debatten och tyckte själv att jag var en dålig ordförande som inte klarade av att på politikervis tala mycket om det som är enkelt, som låter bra och är lätt att snacka om. I stället för att på näringslivets sätt lösa de verkliga problemen!

Det är trist att vi inte kan ha en sansad, stillsam och saklig debatt även om vi har olika bakgrund, erfarenhet och även politisk hemvist. Men läs noga nu, Birgitta, för nu är det tredje gången jag skriver det: Jag vill inte bråka med dig i sak om mensskyddsfrågan även om jag har synpunkter på den! Och vilken politiker som helst borde kunna inse att det ligger inom skolsystemet att lösa. Inte konstigare än att man lyckats lösa toalettpappersfrågan som du ju för in i vår diskussion…

Annons

Så jag tror att vi bör avsluta vår diskussion nu eftersom vi talar totalt förbi varandra! Men din (retoriska?) fråga om liberalismens existens i dag vill jag besvara. Bara du lovar att läsa på om dess uppkomst och även om de skillnader som finns mellan olika politiska systems grundsyn, så vi slipper onödiga diskussioner om den saken.

Och svaret blir: Sedan Bertil Ohlins dagar och den partiordförande för Folkpartiet som myntade begreppet ”sociala reformer utan socialism” har ju ordet liberal i Sverige urlakats en hel del. Tänk bara på (brrrr!) Centerpartiet som kallar sig liberalt! Och inte ens Liberalerna själva har ju haft förstånd att leva efter sina rötter för då hade man inte lierat sig tillfälligt (?) med ditt eget socialistiska parti. Vi får väl se Johan Pehrson som den kanske siste kämpen för en liberalt Liberalerna…

Jag menar också att jag som person kan vara liberalt sinnad. Det betyder inte, Birgitta, att jag strikt måste tänka och säga det som partiet Liberalerna ”tillåter” mig att göra. På det sätt som jag nog tror gäller inom ett socialistiskt parti som ditt. Och fundera gärna över om det du tror är ”mitt parti” måste vara Liberalerna förresten! Kanske är jag helt obunden…?!

Så din släng om att ”sätta sig i knäet på ett odemokratiskt parti” tar jag inte åt mig alls. Det syftar väl på den nuvarande regeringskoalitionen antar jag. Som ju faktiskt nu vågar tala med SD och därmed tar in synpunkter från 25-30 procent av svenska väljares åsikter. Det måste väl vara demokrati, i allra högsta grad! Och SD som jag inte heller ”tillhör” finns ju i Riksdagen lika legalt som ditt parti!

”Det är trist att vi inte kan ha en sansad, stillsam och saklig debatt även om vi har olika bakgrund, erfarenhet och även politisk hemvist.”
Lars-Olof Svedberg

Och apropå det och oavsett vad SD är för ena figurer tycker jag det varit sandlådeaktigt, odemokratiskt och direkt korkat att övriga partier länge funnit det klokt att låtsas att ett i riksdagen legalt invalt parti varit något som katten släpat in i finrummet.

Jag tycker fortfarande att politiker, inklusive alla från alla partier i Trelleborgs kommunfullmäktige, borde syssla med översvämningsrisker, eller hot om våld i skolorna (eller varför inte speciellt lärarnas situation i dem) och allt möjligt annat man kan läsa om i TA. Och låta bli att pilla i de trots allt mindre problem som ni bör kunna förvänta er löses där de eventuellt uppstår. Om sedan de ansvariga där inte är kompetenta att sköta sina egna revir då skall ni byta ut dem! Men inte själva överta deras arbetsuppgifter. Det är förvisso inte lätt att vara politiker i dag. Men det är till stor del ert eget fel, när ni spiller krut på det andra kan och bör lösa. Och i stället missar framtidsavgörande frågor för såväl Trelleborgs kommun som Sverige som land!

Lars-Olof Svedberg

Fotnot: Där avslutar vi ordväxlingen mellan Lars-Olof Svedberg och Birgitta Almroth (S) för den här gången.

Annons
Annons
Annons
Annons