Annons
Insändare

Det är för lätt att sjukskriva sig

Insändare • Publicerad 3 september 2013

Arbetslöshet är ett stort problem, både i Sverige och i övriga världen.

Långtidsarbetslösheten ökar i Trelleborg, både bland ungdomar och bland äldre.

Annons

Många gånger anges låg utbildning som orsak till arbetslösheten. Det finns äldre arbetslösa med hög utbildning som går sjukskrivna på grund av stress, depression, ryggsmärtor och vantrivsel på jobbet. Hos denna grupp har Moment 22 skapat en oro.

Vissa vill jobba, får inte jobb, mår dåligt av det och sjukskriver sig. Det gäller att göra insatser i början av sjukskrivningen. Så länge man är sjukskriven är det svårare att ta sig ur arbetslöshetens onda cirkel. Där borde man sätta in ekonomiska resurser på ett tidigt stadium.

Det gäller att anställa kompetent personal; arbetsterapeut, kurator, psykolog och sjukgymnast och redan från början starta med arbetsträning för att rehabilitera.

Det påstås att fler arbetslösa får jobb.

Många erbjuds jobb men vill inte arbeta. I stället sjukskriver de sig. På grund av ett omfattande fusk händer det att de som verkligen är sjuka inte får tid hos läkare eftersom fuskarna tar upp deras tid.

Det händer också att de som är mycket sjuka inte blir trodda på grund av simulanter.

Reglerna för sjukskrivning borde vara mer strikta. Många gånger är det för lätt!

Nilla Olsson
Radojka Stojkov
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons