Annons
Insändare

”Det är ett ofantligt slöseri med våra skattepengar”

På normalt sett fridfulla Östra stranden mullrar det nu av grävmaskiner som utplånar hus och jämnar dem med marken.
Publicerad 11 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På normalt sett fridfulla Östra stranden mullrar det nu av grävmaskiner som utplånar hus och jämnar dem med marken, skriver Peter Svensson.
På normalt sett fridfulla Östra stranden mullrar det nu av grävmaskiner som utplånar hus och jämnar dem med marken, skriver Peter Svensson.Foto: Tomas Nyberg

Detta sorglig kapitel som tog sin början i september 2018 då boenden tvingades bort från sina hus och hem går nu mot vägs ände. Hus har köpts in för i runda svängar 100 miljoner kronor, och efter att ägarna lämnat dem har kommunen fortsatt att lägga pengar på kringskötsel, uppvärmning med mera i alla år sedan 2018. Det hade varit intressant att få kännedom om vad detta kostat oss skattebetalare.

Det hade också varit väldigt intressant att få veta vad kostnaden för rivningen av alla fastigheter landar på. Vi som bor nära "krigsområdet", för det är så det ser ut, ser och har sett maskinerna under en längre tid varje dag förstår att det inte handlar om småpengar precis.

Annons

Jag har skrivit otaliga insändare om detta som jag anser vara ett ofantligt felbeslut av inkompetenta politiker i vår kommun. Att börja flytta hamnen österut innan det fanns en fastställd fullt finansierad lösning på hur trafiken skall dras in och ut ur hamnen är och förblir ofattbart. Här kan man bokstavligen tala om att politikerna har målat in sig i ett hörn.

Jag har full förståelse för att någon riskerar att drabbas när infrastruktur ändras och jag bor själv i en fastighet som blev av med strandtomt med tillhörande strandrätt när järnvägen anlades för en herrans massa år sedan. Detta har jag inga problem med, huset jag bor i står kvar till skillnad från alla hus som nu rivs, och järnvägen gillar jag.

Det jag inte gillar är att politikerna enträget står fast vid att tusentals lastbilar skall dras in till hamnen österifrån via en svindyr ny östlig hamninfart. Lika lite som jag gillar att dessa tusentals lastbilar skall ta sig runt hela Trelleborg på en ännu svindyrare ringväg för tunga lastbilar.

Däremot gillar jag en ringväg för personbilstrafik som behövs för att avlasta de vägar som oftast korkar igen i dag och skapar kaos, den behövs verkligen.

”Däremot gillar jag en ringväg för personbilstrafik som behövs för att avlasta de vägar som oftast korkar igen i dag och skapar kaos, den behövs verkligen.”
Peter Svensson, Kullagrundsgatan

Alla skattebetalare i vår kommun, oavsett om man bor på väster, norr, öster eller ute i byarna borde fundera över hur allt detta påverkar oss. Det är ett ofantligt slöseri med våra skattepengar som man nu håller på med, pengar som hade gjort stor nytta och skillnad i till exempel skola, vård, äldreomsorg med mera.

Konsultkostnader, projekteringskostnader, kostnad för att lösa in fastigheter, kostnad för rivning, kostnad för ringväg, kostnad för nytt Business Center, kostnad för ny östlig hamninfart. Listan över olika kostnader blir väldigt lång och hur mycket i kronor och ören detta totalt handlar om känns inte greppbart, än mindre begripligt. Undrar om politikerna själva vet eller förstår hur mycket som hittills lagts ner och vad den totala slutnotan kommer att bli?

För övrigt ifrågasätter jag hamnens betydelse i framtiden när det finns fasta förbindelser mellan Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden. Jag tror att det kommer att påverka trafikströmningarna rejält i form av kraftigt minskade volymer i Trelleborgs hamn.

Peter Svensson, Kullagrundsgatan

Annons
Annons
Annons
Annons