Annons
Insändare

Det är dags att ta hotet mot demokratin på stort allvar

Författaren Stefan Zweigs skildring av Europa får skribenten att fundera över vår tid och det kommande valet i september.
Publicerad 9 augusti 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den österrikiske författaren Stefan Zweigs  bok ”Världen av igår” stämmer till eftertanke anser skribenten som uppmanar fler att läsa på och tänka efter inför valet.
Den österrikiske författaren Stefan Zweigs bok ”Världen av igår” stämmer till eftertanke anser skribenten som uppmanar fler att läsa på och tänka efter inför valet.Foto: AP

Jag har den senaste veckan läst österrikaren Stefan Zweigs bok ”Världen av igår” som han skrev på ett hotellrum i Brasilien mellan 1939-41. I Brasilien hamnade han som en följd av sitt judiska ursprung, sitt författarskap och den successiva utstötning som judar bland annat drabbades av i Europa under 30-talet.

Direkt ur minnet – utan några minneslappar, dagböcker eller annat till stöd - skildrar han Europas väg till två förödande världskrig. När allt är nedtecknat tar han och hans fru sina liv. Han var då 62 år ung.

Annons

Det är en bok som gör att jag gång på gång får dra efter andan för att det är så väl formulerat och bra skrivet. Det oskuldsfulla borgerliga livet i Centraleuropa mellan 1890 och 1910 hade öppna gränser mellan alla länder, en ekonomi som utvecklades, en gryende demokratiseringsprocess med mera. Hur kunde det förbytas i totalt krig på bara några år?

Stefan Zweigs beskrivning av samhällets och den enskilda människans successiva anpassning till ett åsiktsbatteri som bara några år tidigare hade tett sig helt groteskt stämmer till eftertanke och gör att man funderar över sin egen tid och det kommande valet här i Sverige. Och efter det första världskriget gör sig historien påmind på nytt när mörka krafter ånyo tar för sig, skrävlar och går på. Återigen förflyttas det allmänna rättsmedvetandet bortom gränser som borde vara omöjliga. Och just för att de tedde sig omöjliga för gemene man satt harpalten snällt kvar framför jägarens pipa.

Utan att dra för stora växlar på jämförelser kan jag ändå inte låta bli att dra paralleller till vår egen tid och det som sker i Europa och i Sverige. Den nationalism som drev fram både första och andra världskriget etableras allt starkare i många länder. Halvsanningar och rena lögner upphöjs till vetenskapliga fakta. Här i Sverige vandrar nazister på gatorna skyddade av en naiv grundlag och av svensk polis!

Sverigedemokraterna pratar om en framtid så väsensskild från dagens öppna samhälle att man ryser. Från en del av riksdagens talmanstrojka pekas judar och samer ut som utanförstående – ungefär på samma sätt som det gjordes i 30-talets Tyskland. Rent lögnaktiga propagandafilmer produceras och sprids inför valet.

Jag tror det är dags att ta hotet mot demokratin på stort allvar – det finns alltför många likheter och paralleller med historiens olycksår för att man bara skall skaka på huvudet och säga att historien inte upprepar sig.

Vill någon ha mer kött på benen så läs också en ung tysk jurist - Sebastian Haffners bok ”En tysk mans historia” - där han med glasklara minnen beskriver hur ett normalt samhälle bryts ner och förvandlas till en barbarisk diktatur. Gå till biblioteket, läs på och tänk efter inför valet. Det kan vara för sent efter valet.

Ta vara på er därute.

Sven

Annons
Annons
Annons
Annons