Annons
Insändare

"Det är barn vi pratar om – vår framtid!"

Vi har länge grubblat över hur lite dagispersonal det finns inom Trelleborgs förskolor.
Insändare • Publicerad 9 december 2011

Detta är ett ämne som för oss har varit en självklarhet att försöka lösa. 

 Det finns flera förskolor där varje personal helt ensam har ansvar för åtta eller fler barn åt gången. Dessutom barn som bara är ett till tre år gamla. Vilket innebär att det är de allra yngsta barnen vi pratar om, och det är den åldern man behöver allra mest uppmärksamhet. Varje barn både kräver och behöver mycket tid till att få känna trygghet.

För lite personal kan leda till många och tragiska konsekvenser. Ett barn som inte får synas och höras så mycket som det behöver kan hamna i stress och må dåligt. Detta kan leda till att man under senare år i skolan inte når upp till de krav man måste och behöver extra stöd. Vilket betyder att rent ekonomiskt tjänar man mer i längden på att sätta in mer personal inom förskolorna, eftersom att konsekvenserna kan leda till att man får lägga ännu mer resurser på att barnen senare ska få extra hjälp i skolan. Det är inte bara barnen som tar skada utan även personalen. Genom olika intervjuer har även personal uttryckt yrket som väldigt pressat och stressigt. En del har även framhävt att stressen även följer med en hem hela kvällen efter arbetsdagen. Det är tufft att ha ett ansvar för fler barn än vad man egentligen bör klara av.

Även personalen ska kunna känna trygghet, och kunna känna att man räcker till för alla och finnas till allas säkerhet. Det är liv man har ansvar för, och tyvärr så har vi människor inte åtta armar eller ögon i nacken. Vi anser att detta är ett problem, och det är varken rätt mot barn eller personal. Anställ mer förskolelärare, det är värt alla pengar i världen. Det är barn vi pratar om, vår framtid. 


Nilla Olsson
Oroliga ungdomar i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons