Annons
Insändare

"Dessa fabriker borde stängas snarast möjligt"

Kycklingfilé smakar väldigt gott för oss konsumenter, men vad ligger bakom dessa delikatesser?
Insändare • Publicerad 23 december 2011
Foto: RICHARD VOGEL

Prismässigt är det ju dessutom väldigt billig mat.

Jag har tack och lov aldrig varit inne i en "kycklingfabrik", men jag har sett på tv hur dessa små arma djur trängs på en alldeles för liten yta. När djur berövas sina instinktiva anlag, då blir beteendet helt fel. De börjar plocka fjädrar på varandra, de få de hunnit få under sin korta livstid.

Annons

Idag skrivs mycket om miljön runt oss, men frågan om dessa små fåglars miljö tycka man ha tappat bort. Jag minns när en kycklingfabrik en gång byggdes här på slätten. Det såg mycket fint ut på utsidan och då tänkte man att här kommer djuren att få bra med utrymme och allt, men jag tror att man bedrog sig.

Ventilationstrummorna på taken var blanka och blänkte i solljuset. Men i dag är de helt roströda av alla ammoniakgaser som har passerat igenom och kring dem. Inne är förmodligen luften helt mättad av dessa gaser som avföringen från de små fåglarna lämnat efter sig.

När djur placeras på så små ytor, då finns risken att sjukdomar, som till exempel Newcastlesjukan, bryter ut, därför får man kanske använda något preparat som förhindrar detta. Detta får vi kanske sedan med i köttet och det är inte så lyckat för oss. Jag måste också fråga mig varför personalen bär ansiktsmask när de vistas i lokalen. Kan det vara för de starka gaserna? Fåglarna andas ju också in dem.

Jag undrar om det inte är dags att någon myndighet ser över hur dessa små ynkliga varelser lever sina korta liv i fabrikerna. Fåglar ska leva i frihet, det finns i deras gener.

Kycklingar som lever på friland blir mycket mer muskulösa och mår framför allt säkert mycket bättre. Jag anser att dessa fabriker borde stängas snarast möjligt – både för djuren och konusmenternas skull.

Nilla Olsson
Magne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons