Annons
Insändare

Den svenska kronan är en loppis- och skvalpvaluta

På senare tid har jag kollat priser, som vi konsumenter betalar för olika varor och tjänster, lite mer noggrant. Vi håller i dag i pengarna på ett annat sätt än tidigare.
Publicerad 13 november 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Du står i butiken med 2009 års börs och ska betala 2023 års stigande priser, det förstår ju alla att det inte är bra för oss konsumenter, skriver Åke Larsson.Foto: Jessica Gow / TT

Varför får vi så lite varor, för våra svenska kronor nu, det blir mindre och mindre för samma belopp, tycker jag. Ta ett vanligt bröd till exempel som för något år sedan kostade 20 kronor, det kostar i dag cirka 40 kronor.

Det kan givetvis bero på flera faktorer, som vi inte kan påverka i Sverige, som krig, missväxt och miljö med mera. Men en starkt bidragande orsak är den nu svenska svaga kronan.

Annons

Penningpolitiken bör förbättras: Vår krona är tyvärr numera en loppis- och skvalpvaluta (liten), den har ingen fast växelkurs. Blir prissatt med vad omvärlden vill betala för den. Dessvärre blir detta värde sämre och sämre. Den svenska kronan har inte varit så svag sedan finanskrisen 2009.

Du står i butiken med 2009 års börs och ska betala 2023 års stigande priser, det förstår ju alla att det inte är bra för oss konsumenter. Vad kan då göras?

”Den svenska kronan har inte varit så svag sedan finanskrisen 2009.”
Åke Larsson, politiskt oberoende

Behåll kronan men knyt den till euron: Det gjorde Danmark redan 1999 (ERM II), som innebär att värdet mot euron ligger fast – 100 euro kostar alltid mellan 729 och 763 danska kronor. En liknande förhandling för vår krona bör inledas omedelbart, tycker jag.

Dålig svensk penningpolitik: Den 17 maj 1991 beslutade Riksbanken ensidigt att knyta den svenska valutan till ecu (växelkurs). Det var bara det, att det fanns inte någon överenskommelse med EG-länder eller någon internationell förpliktelse, att hålla en viss växelkurs. Ett dåligt ensidigt beslut, som visar sig alltmer kostbart, för vår svenska krona och ekonomi.

Lite plåster på såren är, att fler besökare från våra grannländer kommer hit, för att handla ”till billiga priser” och ligga över på hotell med mera, de har en stark valuta och är givetvis alltid välkomna!

Så behåll vår krona – men knyt den till euron (som danskarna).

Åke Larsson, politiskt oberoende

Annons
Annons
Annons
Annons