Annons
Insändare

Den överskattade hamnen

Svar till Mikael Rubin (M) (Den 1 augusti)
Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs hamn.
Trelleborgs hamn.Foto: Nilla Olsson

Det var med stort intresse som jag läste Mikael Rubins svar på Michael Walls 25 frågor gällande hamnen i TA den 1/8.

Frågorna hade mer eller mindre fallit i glömska då det ställdes redan 2022-05-24, men fram tills nu varit obesvarade av styret. Döm om min förvåning när svaren kommer 14 månader efter att de ställdes och då från Mikael Rubin.

Annons

Varför inte styret svarat kan man bara spekulera i, brist på kompetens och vilja är sannolikt de främsta anledningarna. Vid närmare eftertanke så är det kanske inte så konstigt att just Rubin träder fram, förstår att han saknar rampljuset.

På en del av frågorna är Rubins svar hyfsat trovärdiga medan en del svar lämnar mest frågetecken efter sig. Uppenbarligen så har inte politikerränderna gått ur Rubin, flera frågor besvarar han med ”icke svar” som är välkänt på den politiska arenan.

Jag förstår honom till viss del då hans paradprojekt östlig hamninfart stöter på motgång efter motgång, och troligtvis aldrig blir verklighet.

Fantastiskt skönt att Trafikverket är balanserade och utlyser farhågor för att volymerna i hamnen är högst ovissa i framtiden, och att man därför inte vill skjuta till medel till en ringväg eller östlig hamninfart.

Varför bygga överdimensionerade ringväg för tung lastbilstrafik och en östlig hamninfart när man kan befara att transporterna i hamnen kommer att minska drastiskt i framtiden?

Jag tror att Rubin var med och undertecknade avsiktsförklaringen med Trafikverket om att fortsätta med och förbättra nuvarande västlig hamninfart. De fyras gäng med Ann Kajson vid rodret som nu styr verkar helt ointresserade och negligerar denna överenskommelse totalt, istället fortsätter man att slösa massor med skattemedel på att förbereda för en ringväg som förstör miljön och en hamninfart vars behov är ytterst osäker. Detta är totalt oansvarigt och för att citera Mikael Rubin: ”hål i huvudet”.

En uppmaning till styret och till Rubin, lägg ner det ni argumenterar för, ibland måste man inse att slaget är förlorat även fast det svider, men att bara köra huvudet i sanden och fortsätta hugga i sten det leder ingen vart, nederlaget blir bara så mycket jobbigare.

En stor eloge till Michael Wall som ställde de 25 välformulerade, kritiska och högst relevanta frågorna om Trelleborgs hamn. Fler borde inse att hamnen inte är den guldkalv som man från styret och hamnledningen vill framhålla, och att framtiden för den kantas av en mängd frågetecken.

Peter Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons