Annons
Insändare

Den oskyldiga grisens förvandling till svinabock

Ett nytt elände håller på att drabba världen och orsaken till det verkar vara grisen. Därför har man döpt detta elände till svininfluensa.
Insändare • Publicerad 1 september 2009

Grisen har alltid varit kontroversiell i sitt varande och historiskt har den lånat sig till mycket och inte minst till att användas som pejorativ symbol i en nedsättande kultur som inte sällan uttrycks med termer av du är en gris eller du är ett svin, svinaktigt, mansgris med mera.

Vissa folkslag har dessutom bannlyst den från det kulinariska matbordet med hänvisning till att den inte bör ingå i den ädla konsten på grund av sitt smutsiga leverne. Den oskyldiga grisen har alltid funnit sig i vanäran och behandlas ofta i ovarsamma experiment, byggda på människornas omåttliga begär. Svinen har tydligen tröttnat och bestämt sig för att låta sitt eget virus manipuleras, så att det sedan generöst kan delas, och som sedan blir en ljuvlig hämnd till människorna för alla upplevda olidliga oförätter.

Endast genom en enkel nysning har svinet nu skapat en pandemipanik i världen. Med svininfluensan har grisen plötsligt skaffat sig en ny historisk dimension och ett världsrykte, genom att nysa på världen. Med flegmatiskt flin och utan ånger vandrar grisen vidare för att gestalta en ny roll, rollen som heter synd. Grisen i sin nya gestaltning låter sig oberört förvandlas till en syndabock för att bära synden, som är i form av mänsklig sjukdom med beteckning A/h1n1. Förr i tiden när människorna behövde bli förlåtna sina synder skickade de till sina gudar en bock klädd med alla synder. I vår moderna tid skickas istället svinet för att rättfärdiga våra experimentella synder

Nilla Andersson
Ben Benrabah
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons