Insändare

Den moderna ättestupan

"Det skall kännas att fylla år" skriver moderaterna i en broschyr som jag fick i handen.
Insändare • Publicerad 27 november 2008
Man tappar inte förmågan att räkna för att man blir pensionär, skriver skribenten i ett inlägg om pensionerna. Arkivbild: Scanpix
Man tappar inte förmågan att räkna för att man blir pensionär, skriver skribenten i ett inlägg om pensionerna. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Skönt tycker många men ekonomiskt problematiskt tycker andra. I broschyren skriver man "att för en pensionär med 12 000 kronor i månaden ökar pensionen före skatt med cirka 4 000 kronor år 2009 och ytterligare 6 000 kronor år 2010 det vill säga totalt 10 000 kronor på två år. Det motsvarar nästan den extra tusenlappen som de arbetande får i jobbskatteavdrag". Normalskatt 30 procent gör att kvar av de 10 000 kronorna finns 7 000 kronor netto efter två år. Jobbskatteavdraget ger 11 000 kronor netto per år. Man tappar inte förmågan att räkna för att man blir pensionär.

Det är alltså osanning det som står om jämförelsen mellan de två systemen. Man kan bara hoppas att de med sämst pension har så låg skatt att de får behålla det mesta av pengarna, 416 kronor per månad om skatten är 0. Observera att det är endast 9 procent av de cirka 1,5 miljonerna som är så kallade garantipensionär det vill säga de som har lägst pension.

Pensionssystemet, vilket de flesta partier i riksdagen varit överens om, misskrediterar också pensionärerna. När pensionerna framräknats efter användande av olika basbelopp, behandlas pensionärerna speciellt genom att man drar av 1,6 procent på det framräknade beloppet. Motivet är att man anser att pensionärerna blir alltför gynnade samt att man som pensionär klarar sig på mindre pengar än övrig befolkning!

Detta är den moderna ättestupan. Låt pensionären klara sig så långt han/hon kan. Sedan får socialen ta över. Detta lär dock inte bli billigare för kommunerna.

68-kronors pensionär
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.