Annons
Insändare

Den besvärliga vintern

Den ovanligt snörika vintern som vi haft i år är inte normal vid våra breddgrader. Städerna är inte byggda för att ta emot så stora snömassor. Problemet är att vägytan ska förutom den vanliga användningen också kunna lagra dessa stora mängder.
Insändare • Publicerad 24 mars 2010

Att allmänheten har synpunkter på detta har jag full förståelse för. Det är inte så roligt att vakna upp en morgon och kanske behöva söka efter sin brevlåda, bil, cykel med mera. Dessutom ska man skotta gångbanan samtidigt som man ska komma i tid till sitt arbete.

På Tekniska förvaltningen, gatuavdelningen, har vi ansvar för dessa frågor. De instruktioner för hur detta ska hanteras finns i en kunskapsbank som byggts upp under många år (den är över 30 år gammal). Denna bank är i praktiken en instruktionspärm som varje arbetsledare arbetar efter. Varje vår träffas arbetsledarna och diskuterar den gångna vintern, och om så behövs, justeras pärmen. Vid jämna mellanrum har undertecknad redovisat pärmens innehåll i Tekniska nämnden.

Annons

Efter dessa instruktioner arbetar personalen på gatuavdelningen. Man lägger ner ett fantastiskt arbete både dag och natt under lång tid för att försöka hålla de allmänna ytorna gång- och körbara. Men det går inte alltid när man har naturens krafter mot sig. Inom gatuavdelningen har vi därför alltid försökt fatta besluten så långt ut i organisationen som möjligt. Detta gäller speciellt i snösvängen. Att sitta ensam kl. 04 00 på morgonen och inte veta om man ska våga kalla in den eller den maskinen kräver beslutsamhet.

Att fatta så tunga beslut som berör så många människor och som omfattar så stora pengar av avdelningens budget förutsätter att man kan ventilera frågan med chefen senare.

Jag vet att ingen är oersättlig men då min plötsliga frånvaro på grund av sjukskrivning, som har varat hela snö/halkperioden, blev längre än beräknad, känner jag ett tungt ansvar. Även om jag har fullt förtroende för min ersättare så måste det ju vara skönt att få råd av en gammal uv som varit med i snösvängen i 25 år.

Nilla Andersson
Staffan Stål, gatuchef
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons