Annons
Insändare

Den 9 juni – ett ypperligt tillfälle för extraval

Politiskt förtroendevald – enligt vedertagen tolkning, så kallas den som genom val erhållit ett uppdrag och förutsätts sköta uppdraget i enlighet med sin övertygelse, till skillnad från dem som som får ett uppdrag genom att anställas och förutsättes sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter.
Publicerad 25 mars 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rune Roth vill se ett extraval i TRelleborgs kommun.
Rune Roth vill se ett extraval i TRelleborgs kommun.Foto: ADAM IHSE / TT

Inför stundande sammanträde med Trelleborgs kommunfullmäktige, den 22 april, kan frågan komma att ställas på sin spets. Önskan om extraval är nu stort utbredd bland kommunens invånare – se TA och Facebook till exempel.

I och med Ann Kajson Carlqvists (M) avgång har kritikstormen mot styret närmast sig orkanstyrka och enligt uppgift kommer förslag om extraval att väckas vid det nästkommande fullmäktigemötet.

Annons

Det krävs minst 2/3 majoritet i fullmäktige, det vill säga att 41 ledamöter av 61 stöder detta förslag. Oppositionen besitter i dag 29 mandat av fullmäktiges 61. Enkel matematik visar då på att det krävs ytterligare 12 röster för att lotsa igenom detta förslag.

Då infinner sig själva kärnfrågan – att som ledamot ha så pass mycken självinsikt och kurage för att att kunna följa sin egen övertygelse eller att slaviskt följa partiets (helt ledarstyrda) uppmaning?

”Det krävs minst 2/3 majoritet i fullmäktige, det vill säga att 41 ledamöter av 61 stöder detta förslag.”
Rune Roth

I vissa partier är det helt och hållet fullmäktigegruppen som styr partiets kurs, inte medlemmarna – vad är detta för demokratiskt förfarande? Medlemsflykt förekommande, undra på det.

Det är nu ingen större hemlighet att kommunens affärer har skötts på ett miserabelt sätt under nuvarande administration. Detta kräver stor självrannsakan av kommunfullmäktiges ledamöter;

• att ställa upp med visad heder, eller inte, vid omröstning om extraval.

• att följa sitt uppdrag för kommunens bästa eller att blunda för sitt påtagna ansvar?

Den 9 juni är det utlyst allmänna val till Europaparlamentet. Ett ypperligt tillfälle att vid detta tillfälle också att avhålla föreslaget extraval. – Eller?

Rune Roth, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons