Annons
Insändare

Demokratisk konsekvens

Insändare • Publicerad 28 maj 2009
Votering i riksdagen. Foto: Scanpix
Votering i riksdagen. Foto: ScanpixFoto: 

Så kan det gå när den demokratiska processen "spårar ur". I valtider talar politiker ofta om att det är en partipolitisk filosofi och en inriktning man skall rösta på men jag undrar ofta under mandatperioderna på om det är "filosofi" eller politikerns egenintresse som styr röstandet i beslutsprocessen.

I fallet med färdtjänstupphandlingen får väljarnas röstning och mandatfördelningen väldigt stora konsekvenser. Vid kommunvalet 2006 fick SPI 1882 röster, detta motsvarar 7,73 procent av rösterna eller 5,99 procent av kommuninvånarnas stöd (enligt Valmyndigheten).

Annons

Leverantören i utgående avtal har enligt samstämmig respons i TA och på kommunens hemsida utfört uppdraget på ett föredömligt sätt. Kundkretsen som består av gamla, sjuka och svaga alltså de som SPI sade sig vilja företräda och slåss för.

Konsekvensen av mandat- och positionsfördelningen har nu resulterat i att ordföranden (SPI) i nämnden, av någon outgrundlig anledning, vill spara ett par hundratusen på just sina väljares service, säkerhet och trygghet. Fick han platsen av fördelningsskäl eller var han särskilt lämplig eller kunnig? Samtidigt friskriver man sig i upphandlingsreglerna från sitt viktigaste instrument för kvalitetskontroll nämligen insyn. Detta skall ske genom egenkontroll och alla förstår hur lång processen kommer att bli OM ny leverantör inte lever upp till alla skall-krav i upphandlingen.

I ett större perspektiv handlar detta om hur viktigt det är att rösta vid varje demokratiskt val men framför allt att verkligen ta reda på vad partierna står för och också vad de valbara personerna egentligen står för. Din röst kan få stort inflytande men också stora konsekvenser.

Sprisse Nilsson sprisse@allehandasyd.se
Sp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons