Annons
Insändare

Debatt: Sverige behöver hyra fängelseplatser i utlandet

”Justitieminister Morgan Johansson är stolt över avtalet med Trelleborg, men i vanlig ordning är det för lite och för sent”, skriver Medborgerlig Samling om det nya fängelset.
Publicerad 23 juli 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De svenska fängelserna är överfulla. Enligt Kriminalvårdens statistik från den 6 juli ligger anstalternas beläggningsgrad på 105%. Beläggningsgraden ändras dag för dag, men det är tydligt att situationen har varit akut länge och det finns inget som tyder på något minskat behov av platser framöver.

Kriminalvården har de senaste åren sett en tydlig ökning både i antalet nyintagna och i strafflängderna. Trängseln och resursbristen som detta leder till innebär sannolikt att förutsättningar för rehabilitering försämras och därmed att återfallsprocenten ökar.

Annons

Det är i de två högre säkerhetsklasserna med de grövsta brottslingarna som platsbristen är som störst. Idag tvingas man därför att omplacera intagna från de högre säkerhetsklasserna 1 och 2 till säkerhetsklass 3, en säkerhetsklass som saknar rymningshinder.

Mot denna bakgrund kan det verka rimligt att man nu beslutat att bygga ett helt nytt klass 2-fängelse i Trelleborg. Det nya fängelset blir Sveriges näst största med 300 platser när det står klart år 2027. Vad bygget kommer kosta är dock oklart för allmänheten, och man kan fråga sig om det verkligen är en klok investering.

Justitieminister Morgan Johansson är stolt över avtalet med Trelleborg, men i vanlig ordning är det för lite och för sent. Idag har vi 4300 ordinarie fängelseplatser och Kriminalvården räknar med att behovet kommer öka till 5710 fram till 2023. Det är alltså över 1400 platser som ska tas fram på bara 3 år. “Superfängelset” i Trelleborg, som det kallats, med 300 platser beräknas som sagt inte stå klart förrän 2027.

Vad som istället behövs för att lösa den här krisen är nya idéer och lösningar. Medborgerlig Samling föreslår därför följande åtgärder.

Sverige behöver hyra fängelseplatser i utlandet. Belgien och Norge har till exempel hyrt fängelseplatser i Nederländerna. För Sveriges del är detta inte bara en effektiv lösning på den akuta platsbristen utan även en besparingsåtgärd. Våra egna fängelseplatser är nämligen dyrast i Europa (slagna endast av mikrostaten San Marino - som knappast kan räknas då de bara har en enda fånge i hela landet). En svensk fånge kostar enligt Svenska Dagbladet 621 euro per dag, vilket kan jämföras med en fånge i Bulgarien som kostar 3 euro.

Utländska brottslingar dömda till utvisning skall avtjäna sitt straff i utvisningslandet.

En tredjedel av alla nyintagna på svenska anstalter saknar svenskt medborgarskap. För många av dessa väntar även en utvisning efter avtjänat straff. Satsningar på rehabilitering och integrering in i det svenska samhället för dessa individer är bortkastade och slöseri med skattemedel.

Sverige bör därför sluta avtal med berörda länder om att utvisningsdömda fångar ska avtjäna sitt fängelsestraff i det aktuella utvisningslandet. Även om ett sådant avtal skulle innebära att Sverige betalar hela kostnaden så skulle vi skattebetalare ändå tjäna på det.

Detta är åtgärder som på relativt kort tid borde kunna få ner vårt behov av fängelseplatser på en anständig nivå samtidigt som man sparar pengar. Att bygga dyra superfängelser utan att först prova dessa åtgärder är respektlöst mot oss skattebetalare.

Mikael Karlsson,

Annons

medlem Medborgerlig Samling

Ann-Cathrine Björk,

ordförande Skånedistriktet Medborgerlig Samling

Annons
Annons
Annons
Annons