Annons
Insändare

De politiska besluten blir inte bättre än underlaget

Läser om alla olika åsikter inför valet och ser att det råder en febril kamp om väljarnas röster även på insändar- och debattsidorna.
Insändare • Publicerad 10 september 2014

Denna rädsla jag tycker mig kunna utläsa, kanske är väl grundad. För vem vill mista makten och vem vill inte få den tillbaka? Flera gånger har jag läst om missnöje mot enskilda politiker eller partier och tänker då att ”du kanske skulle engagera dig själv politiskt?”. Sen kommer tanken på hur lätt eller svårt det är att vara aktiv politiker i Trelleborg. En sak som är säker är att staden är liten och att det finns många öppna och dolda allianser att ta hänsyn till och hålla koll på för den som vill ge sig in lokalpolitiken. Någonstans här börjar jag tänka på att de flesta politiker faktiskt är vanliga arbetande människor som lägger stor del av sin fritid på detta uppdrag och att de beslut de fattar i kommunfullmäktige grundas på det underlag de får från så kallade specialister och tjänstemän. Så besluten blir inte bättre än underlaget.

Så när jag som kommuninvånare anser att politikerna beslutar fel så borde jag kanske i stället intressera mig för vilka tjänstemän som lagt grunden för beslutsmaterialet och vilka agendor de har.

Till invånarna och politikerna i Trelleborg så skickar jag en uppmaning att undersöka vilka som ligger bakom besluts- och förslagsmaterial som politikerna får från tjänstemännen. Samt att politiker och invånare intresserar sig för vilka dessa människor är, om de har relevant utbildning för de uppdrag de utför åt kommunen samt hur de har blivit tillsatta. För skulle det börja granskas så har jag god grund för att det finns tvivelaktiga tillsättningar av tjänster. Tillsättningar som varken följer lagar om utlysning av tjänster eller där vederbörande har någon relevant utbildning för det de skall utföra. Utan enbart är ”bra lagspelare”. Tråkigt för politiker och trelleborgare är då att de spelar för sitt eget lag och inte för Trelleborg. Så låt inte tjänstemän upphäva demokratin genom att förse politikerna med vilseledande beslutsunderlag för att själva kunna klättra högre på karriärsstegen.

Nilla Olsson
G.I. Joe
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons