Insändare

Därför reserverade vi oss!

Insändare • Publicerad 20 februari 2008
Debatten om matdistributionen till de äldre i kommunen fortsätter. Arkivbild: Tomas Nyberg
Debatten om matdistributionen till de äldre i kommunen fortsätter. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Svar till Marianne Pettersson (s) och Anne-Marie Hansson (s) (den 19 februari)

Hade inte tänkt att debattera den upphandlade matdistributionen via media men efter att blivit angripna måste vi sakligt framföra vad som är verkligheten.

Marianne Pettersson (s) och Anne-Marie Hansson (s) undrade om vi inte visste vilka beslut vi är med och fattar. Jo, i allra högsta grad. Du skriver att beslutet den 13 februari gällde vem som skulle sköta matdistributionen. Ja, just därför sa vi nej.

Att upphandla matdistribution till viss del har vi ingenting emot. Frågan är vilken matdistribution vi ska ha och ska det även gälla alla hemtjänstområden.

Vi vill noga poängtera att centerpartiet och kristdemokraterna är för kundval men då ska också kunden själv få bestämma vilken leverantör och typ av mat man vill ha distribuerat.

I många kommuner har man genomfört detta till stor belåtenhet.

Dessutom finns det hemtjänstområden där det fungerar alldeles utmärkt att distribuera nylagad varm mat. Samma mat som serveras på boendet. Det finns kunnig personal som lagar maten, inget halvfabrikat. Motiveringen till att inte fortsätta med detta är att det är svårt att hålla rätt temperatur på maten. Men kvalitetsmedveten personal ser till att mäta temperaturen varje vecka. Varför ska då inte dessa nöjda kunder få fortsätta med detta?

Vad som nu har hänt är att nämnden fattat beslut om att upphandla en typ av mat, nämligen vakuumförpackade portioner som levereras en gång i veckan. Om inte kunderna blir nöjda så är kommunen uppbundna med ett 4-årigt avtal med över 8000 portioner.

I tidningen uppgavs att med denna upphandling skulle det sparas grovt räknat 50 procent av kostnaderna och det skulle vara intressant att veta hur man kommit fram till detta. För oss är det viktigaste att våra vårdtagare får den mat de önskar, det är de väl värda.

Vi anser vidare att det är olyckligt att skynda på denna upphandling när kommunstyrelsen beslutat om en extern översyn av all kosthantering i kommunen. Var den landar vet ingen av oss. Att se detta som ett pilotprojekt har vi svårt att förstå.

Vidare ville vi avvakta regeringens betänkande om "Fritt val i handikapp och äldreomsorg" vilken kommer att presenteras den 29 februari. Har varit i kontakt med regeringens utredare som slår fast att här kommer förslag som skulle innebära att det vore klokt att invänta detta besked.

Värdighetsgarantin kommer också inom kort där också kosten finns med.

Allt detta gör att det hade varit klokt att vänta.

Marianne Pettersson och Anne-Marie Hansson skriver att det är oroväckande att fatta beslut på dåliga underlag och det kan vi hålla med om.

Elisabeth Lindskog, c

ledamot vård- och omsorgsnämnden

Birgitta Svensson, kd

ledamot vård- och omsorgsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.