Annons
Insändare

Därför är det viktigt att vi handlar svensk mat

Krisberedskap – finns den? Så skriver Stig-W Reinlert (debatt den 20 oktober) och svarar själv på frågan.
Publicerad 3 november 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att vara helt självförsörjande på mjölk skulle Sverige behöva dubbelt så många mjölkkor, enligt skribenten.
För att vara helt självförsörjande på mjölk skulle Sverige behöva dubbelt så många mjölkkor, enligt skribenten.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nej, tyvärr inte i det välordnade landet Sverige. Han skriver vidare att maten i hyllorna i butiken kan vara slut efter något dygn om transportsystemet kollapsar.

Varje dag serveras tre miljoner måltider i våra offentliga kök. Mer än hälften av denna mat är producerad med metoder som är förbjudna i Sverige, med lägre djurskydd och mer antibiotika. I dag får djur i många länder, till exempel kring Medelhavet 30 gånger mer antibiotika per kilo kött än det som produceras i Sverige. Jakten på låga matpriser och en allt intensivare jordbruksproduktion har gjort att man i många länder ger antibiotika regelmässigt till friska djur. För vårt lands djurproducenter är det inte lätt att konkurrera och detta extraarbete är sällan något som lönar sig. Att bedriva en god djurhållning kostar pengar och när andra länders djuruppfödare struntar i det konkurrerar man inte på lika villkor.

Annons

Vårt land är till 50 procent självförsörjande, hälften av vår mat är alltså importerad. I vårt grannland Finland finns en självförsörjningsgrad på 80 procent. I början av 1990-talet hade vi en självförsörjningsgrad på 75 procent.

Som skribenten skriver så avskaffades beredskapslagren och de produktionsmål som fanns i svenskt jordbruk. Vårt land skulle integreras i EU oavsett vad det innebar i minskad produktion eller avveckling av vissa nyckeldelar av jordbruket.

Skribenten nämner också mjölkproduktionen. För att vara helt självförsörjande så skulle vi behöva dubbelt så många mjölkkor. Den största arealen av jordbruksmark i landet finns i Trelleborgs kommun jämfört med andra kommuner i vårt land. Enligt uppgift har vi endast en mjölkproducent i kommunen.

Med en högre självförsörjningsgrad blir landet mer robust för att kunna hantera olika typer av kriser eller händelser som är svåra att påverka.

Därför är det viktigt att vi handlar svenskt, då kan vi utveckla de gröna näringarna och att fler människor får sysselsättning samt att vi ställer krav på det vi äter.

Maten skall produceras utan onödig användning av antibiotika och vara sund, säker och hållbar och man skall inte behöva oroa sig för om det finns gifter i maten.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i november 2020

Annons
Annons
Annons
Annons