Insändare

Dålig plats för rättspsyk

Ulf Bingsgård verkar stolt och glad över att Trelleborg ska få den rättspsykiatriska kliniken med Trelleborgs första professur till Mellanköpinge.
Insändare • Publicerad 15 februari 2011

I Orup vid Höör fanns grannar som protesterade. I Mellanköpinge finns bara kolonister som inte har rätt att protestera. De kan köras över. Varför? De är ju trelleborgare de också liksom många av oss som har fastigheter uppe i Mellanköpinge, men vi är ju inte så många så det kan kanske kvitta. Arbetar Bingsgård i denna fråga för kommunens all invånare?

Antingen är den planerade rättspsykiatriska vården ofarlig för grannarna och då borde regionpolitikerna ha kört över Orupsopinionen eller så är den farlig och då borde Bingsgård ha kämpat emot. Det är cyniskt att välja en lokalisering med motivet att berörda grannar kan köras över.

Bingsgårds partikollega, regionrådet Catharina von Blixen-Finecke, tycker att det är glädjande att Trelleborgs kommun ser så positivt på att få ett rättspsykiatriskt centrum. Är det ett bondfångeri som lyckats efter tio år av misslyckade försök? Till exempel tycks Bingsgård ha bibringats den felaktiga uppfattningen att patienterna inte kommer att få frigång eller permissioner. Vet kommunen vad man tackat ja till?

Catharina von Blixen-Finecke tror spontant att det finns många fördomar kring de här patienterna. På Region Skånes hemsida kan man dock läsa, att de vanligaste brotten som patienterna dömts för är våldsbrott, oftast under påverkan av droger och att patienterna efter prövning kan beviljas frigång eller permission. Jag tycker att det är arrogant att antyda att eventuella protester mot lokaliseringen skulle bero på fördomar. Dessa patienter skulle ha dömts till fängelsestraff om de vid brottstillfället inte bedömts lida av allvarlig psykisk störning och i vissa fall även varit påverkade av droger. De blir inte mindre farliga av att vara psykiskt sjuka och påverkade av droger.

Sammanfattningsvis vill jag bara protestera mot politikernas attityder mot de närmast berörda kolonisterna och fastighetsägarna i Mellanköpinge. Jag vill protestera mot försöken att köra genom besluten utan att först lämna korrekt information till kommuninvånarna.

För egen del anser jag att marken i Mellanköpinge med fördel kan förbli åkermark. Rättspsykiatrisk verksamhet behöver inte Sveriges bördigaste jordbruksmark.

Nilla Andersson
Robert Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.