Dålig framförhållning drabbar barnen
Sedan dess har endast en ny förskola blivit byggd, i Skegrie. Förra året sa kommunstyrelsen nej till att bygga en ny förskola i centrala Trelleborg, där trycket är som störst.
Hur tänkte man när man sa nej till att bygga en ny förskola? Vilka andra alternativ hade man i tankarna? Fanns det några eller lade man allting på hyllan och hoppades på det bästa? Nu återstår endast tillfälliga lösningar såsom paviljonger vilket för med sig många nackdelar. En sådan nackdel är exempelvis att det nu är aktuellt att placera en barack på Granlunda förskola:
En inflytt på cirka 40 nya barn (cirka 50 procent fler barn), innebär att lika många föräldrar skall hämta/lämna sina barn varje dag. Samt personalökning. Finns där parkering till detta?
Hur är det med trafiksäkerheten när ytterligare 40 barn ska lämnas?
Barnen äter idag i gymnastiksalen. Finns det verkligen plats för ytterligare barn? Eller kommer gymnastiksalen att bara bli en matsal?
Delar av utemiljön försvinner för att göra plats åt paviljong, gångar och förvaring. Hur skall över 100 barn vistas på så liten yta?
Personal och föräldrar blir oroliga. Många, nya praktiska frågor skall koordineras och lösas.
Redan idag har Granlunda problem med skadegörelse. När baracken byggs blir det mer skyddad insyn med risk för att skadegörelsen ökar.
I denna tid med mycket fokus på miljön, så kan man inte annat än tycka att det är fel att inte värna om de fria, gröna områden som finns för barn i centrala Trelleborg.
Trafiken borde ledas bort ifrån centrala Trelleborg i stället för tvärtom.
Det känns som fel väg att gå med hänsyn till barnen, miljön och trafiksäkerheten, att bygga på skolors innergårdar och trycka in fler barn, att eventuellt bygga nytt på Dr. Ljunggrens plan samt flytta en tillfällig paviljong till Granlunda förskola för att snabbt hitta en lösning.
För alla föräldrar är det en stor händelse när ens barn börjar förskolan och det är ett nytt skede i mångas liv. När förskoleplatserna inte räcker till så skapar det oro bland föräldrar. Om man hade följt Trelleborgs befolkningsprognoser, borde en permanent lösning redan funnits för dessa föräldrar som behöver plats nu i vår.
Tillfälliga lösningar är mycket kostsamma och energikrävande för alla inblandade. Det måste finnas lämpliga tomter i Trelleborgs centrala delar såsom till exempel norr om Granlunda.
Det är trevligt att kommunen växer och att inflyttningen ökar men då måste vi också tillgodose de krav detta innebär. Om vi dessutom har en bra barnomsorg kan vi som kommun förhoppningsvis attrahera ännu fler familjer och företag att flytta hit.
Hur kommer det sig att man så snabbt just nu, behöver få fram omsorgsplatser?
Varför finns där ingen framförhållning?