Annons
Insändare

Dags att Trelleborgs agerande granskas

Replik till debattinlägg och insändare under oktober-november
Insändare • Publicerad 21 november 2013

Världen hotas av klimatkris.

I Trelleborg kämpar kommunstyrelsen med kommunalrådet Ulf Bingsgård för ny ringled och östlig hamninfart för ännu fler lastbilar genom staden och över slätten för att förse främst Mellansverige med gods.

Annons

Den styrande Alliansen har en trogen bundsförvant hos både Socialdemokraternas oppositionsråd Catherine Persson och den miljöpolitiske talesmannen Sten Björk (S). Med tanke på att förslagen inte bara drabbar miljön utan också många av (S) kärnväljare på öster känns det extra märkligt. Mer anmärkningsvärt att ledamöter i såväl fullmäktige som i samhällsbyggnadsnämnden förs bakom ljuset och att ingen bemödar sig om att granska det som sägs.

Sten Björks så kallade svar på olika inlägg syftar bara till att lägga en dimridå kring ringledsplaner och östlig hamninfart. Han har kategoriskt vägrat att svara på sakfrågor och i stället i det ena debattinlägget efter det andra hamrat in svepande, förföriska budskap om kommunens – och sin egen - förträfflighet på miljöområdet. Hans följeslagare Per Brandt går i en annan insändare till direkt personangrepp. Debattens lågvattenmärke.

Björk har under många år varit avlönad konsult för Hamnbolaget. Samtidigt har han suttit i samhällsbyggnadsnämnden, som hanterar miljöfrågor. Vems ärenden går Björk, för trelleborgaren kan rimligtvis inte applådera ännu fler lastbilar genom kommunen?

Det som Björk, Persson och Alliansen förespråkar i form av ringled är incitament för utökad lastbilstrafik och direkt klimatfientligt, starkt hälsopåverkande och förkastligt för miljön som helhet. De nonchalerar också konsekvenser för människa och miljö.

Kritik möts med politisk retorik i stället för att konkret svara på frågor. Det är dags att omvärlden börjar granska kommunens agerande.

Goda initiativ hamnar i skuggan av lögner och överdrifter.

Nilla Olsson
Rikard LehmannTom Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons