Annons
Insändare

Dags att kommunen tar den biologiska mångfalden på allvar

Trelleborg är landets sydligaste kommun. Hit kommer oftast de första nyinvandrade arterna.
Publicerad 17 september 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunen har kalklippt hela ängen runt dammen sydväst om rondellen i korsningen Hedvägen och Västra ringvägen till en gräsöken, konstaterar skribenterna.
Kommunen har kalklippt hela ängen runt dammen sydväst om rondellen i korsningen Hedvägen och Västra ringvägen till en gräsöken, konstaterar skribenterna.Foto: Privat

Med ökad medeltemperatur kan vi förvänta oss nya insektsarter. Nya bin, trollsländor och nattfjärilar har redan noterats i kommunen. Vi tycker att Trelleborg skall ta hand om dessa, liksom de befintliga, och erbjuda goda livsbetingelser i form av boplatser och mat. När lantbrukare börjar erbjuda insådd av honungsfacelia med flera blommor längs sina åkerkanter bör kommunen följa efter.

Den biologiska mångfalden har blivit ett allt oftare omtalat begrepp både nationellt och internationellt. Forskare uttrycker vikten av att främja ett artrikt biosystem. En fortsatt utarmning av främst vildbin, humlor och fjärilar kommer att slå tillbaka på oss människor. Skördarna blir sämre. Frukt- och bärskördar i våra trädgårdar minskar. Honungsbina är utsatta för sjukdomar och kvalster och klarar inte av all pollinering. Ett flertal bi- och fjärilsarter har under senare år drastiskt minskat. Utöver nyttan med våra insekter får vi inte glömma det estetiska värdet av en vacker blomsteräng med fladdrande fjärilar. Det ger ökad livskvalitet.

Annons

Ambitionen att gynna mångfalden är mycket olika mellan olika kommuner. Tyvärr har ambitionerna för detta hittills varit mycket låga i Trelleborg. Ett exempel är dammen sydväst om rondellen i korsningen Hedvägen och Västra ringvägen. I år har kommunen kalklippt hela ängen runt dammen till en gräsöken. Höet har lämnats kvar. Om man väntar med klippningen till september-oktober får vi en fin blomsterprakt. Bin, humlor, fjärilar med flera får ett dukat smörgåsbord. Det är dock viktigt att höet forslas bort för att reducera näringstillgången. Ju magrare mark desto rikare blomning!

Det klipps också på andra platser inom kommunen, där det kunde finnas mer natur. Ett sådant område är de öppna ytorna norr om Albäckskogen och upp mot Hedvägens förlängning västerut. Här grävde man för ett antal år sedan några gropar för att gynna just vildbin. Men man klipper ju bort maten för dem! Hur tänkte kommunansvariga här?

Varför inte anlägga en grusbädd för vildbin vid området runt nämnda damm kombinerat med plantering av lämpliga buskar som till exempel sälg, kaprifol och ribes? Då skapas goda födoresurser även tidigt på våren. En klippt liten slingrande gata genom ängen gör att människor kan ta sig runt och njuta, kanske stanna upp och fika vid några bänkar allt medan trollsländorna från dammen gör sina utflykter och kanske slår sig ned på en blomma intill. Skolbarnen skulle kunna få en fin utelektion om naturens invånare. Barn måste få se det viktiga samspelet mellan människa och biologisk mångfald.

Vi har en verkligt kunnig entomolog i kommunen som gärna hjälper till med goda råd. Ambitionen är att inventera dessa artgrupper, det vill säga. humlor och vildbin. Med enkla medel kan man underlätta för dem. Att plantera lämpliga ängsblommor och bereda boplatser, till exempel bihotell, ger en avsevärd ökad mångfald av dessa viktiga insekter.

Trelleborg har allt att vinna på att profilera sig som en mångfaldskommun.

Med bra marknadsföring kan kommunen dessutom skapa en goodwill som kan löna sig inom andra områden. Det är som vi ser det endast vilja och kunskap som behövs för att ta sig an denna utmaning. Och det är dags nu! Låt 2021 få bli ett mångfaldens år i Trelleborg!

Christer Sjögren

Göran Holmström

Lars Sundlöf

Annons
Annons
Annons
Annons