Insändare

Cluedo-Mats är på gång

Insändare • Publicerad 29 augusti 2005

Svar till Mats Svensson (kd) (den 24 augusti).

Jag har försökt analysera "analysmallen" Du följer, som verkar vara följande:

Nu har sossarna lagt ett förslag igen. Men det kanske är ett bra förslag? Då parerar vi i kd med att säga att det här har vi sedan åratal fört fram utan gehör. Och att det därför borde ha genomförts för många år sedan. "Gå på match i en sådan rock"…

Har s gett Birgersson på nöten igen? Då får vi skriva något stödjande som vanligt. För annars ger vi ju dem rätt i sak. Sossar har alltid fel eftersom de är sossar. Även om vi i kd oftast sedan deltar i besluten. Och då blir det rätt. För vi i kd har alltid rätt.

Birgersson har kanske fel i sak trots allt. I så fall får vi väl försöka rota fram någon gammal kd-motion som visar att vi faktiskt tyckte som sossarna, fast innan dem. Så att idén är vår. (Trelleborg grundades och kristnades ju som bekant av en kd-ledamot som redan innan han landsteg skrev ner kommunens första egentliga motion, så det finns att ösa ur…)

Kan inte någon av de här principerna tillämpas låtsas vi inte ha läst det Birgersson skrev utan blåser på med att vi vill det sossarna vill, men mycket mer… Det har sina fördelar att vara i opposition, ordet ansvar stryker vi från ordlistan.

Sedan blandas argumenten huller om buller till en underfundig krumelur. Då vet ingen om det ligger någon logik bakom eller ej. Eller vad som egentligen sagts.

Låt oss nu se om mallen stämde: Upphovet till Mats insändare var följande: När s här vill utbilda fler i praktiska yrken på hemmaplan och bygga fler ungdomsbostäder och få de unga att kunna bo kvar hemma i Trelleborg och studenterna att bo här och studera på högskolorna runt omkring, beskriver TA:s Petter Birgersson allt detta som "utslag av felaktigt handlande". S protesterar mot TA:s inställning att de unga skall tvingas iväg och utbildningarna och bostäderna fixas av andra. Birgersson backar då, han menade inte alls det han skrev, utan bara att de unga skulle se sig om. Ute i världen. Detta om bakgrunden till Mats krumelur.

Visst stämmer analysmodellen:

Mats tvärvänder från grundinställningen i sin egen inledning, att s bygger på det kd redan föreslagit i åratal, till att stödja Birgerssons, som kd anser inte får ifrågasättas av s, och tvärvänder sedan igen och uppmanar därför till sist s som en knorr på sin egen krumelur att bygga fler ungdomsbostäder så högskolestuderande kan bo hemma här. Vilket ju var det s från början deklarerat att man avser göra. Det Mats vill ha sagt är tydligen att s förslag är bra. Utom i ett grundläggande avseende, nämligen att de kommer från s. Sherlock Holmes författare kan slänga sig i väggen. Vi har Mats Svensson .

Sten Björk

Kommentar från Petter Birgersson, politisk redaktör TA:

Sten Björk (s) fortsätter sin ovana att tillskriva mig citat och åsikter som han själv fantiserat ihop. Det är tråkigt, eftersom det omöjliggör en seriös debatt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.