Annons
Insändare

Bygga nytt, men bevara

Trelleborg är, som tidigare skrivits, i stort behov av fler lägenheter.
Insändare • Publicerad 2 augusti 2012

Därför är det naturligtvis både nödvändigt och bra att någon vill bygga många nya bostäder centralt i form av höghus. Enligt en artikel i Allehanda planerar Abitare att bygga fyra höghus vid Strandgatan och i samband med det ersätta befintlig bebyggelse där vilket, enligt artikeln, betyder att Thelinska magasinet och Mac Donaldshuset skulle försvinna.

Platsen får väl anses som den lämpligaste i Trelleborg för höghus; ingen insyn i villaträdgårdar och fin utsikt över hamnen. Det som däremot bekymrar mig och många andra är att man avser att riva Thelinska magasinet. Historien upprepar sig och enligt gammal "god" tradition i Trelleborg har flera hus blivit för dåliga för att bevaras.

Annons

Visst finns det väl någon möjlighet att finna ett nytt användningsområde för Thelinska? Det finns ju några goda exempel: Ångkvarnen, Kyrkskolan, det snart renoverade huset vid Gamla torg, huset på Valldammsgatan (mittemot Nygatan), några av Borgmans gamla magasin och förhoppningsvis snart även Centralstationen och ytterligare några hus.

Dessutom korresponderar Thelinska på ett utmärkt sätt med Garvaregården och visar att Trelleborg har en historia. Kanske kan man också bevara karaktären på Mac Donaldshuset (som fick sitt utseende av dåvarande stadsarkitekten för att passa intill Thelinska) genom att höja taket ett par våningar, om man vill få in bostäder där.

Blandningen av nytt och gammalt gör att en stad känns levande och attraktiv att bo i och att besöka. Nog kan det väl löna sig att bygga två höghus, gärna med spektakulära utseenden och "blinkningar" till den gamla bebyggelsen, eller?

Michael Nilsson
Margareta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons