GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Budgetarna för storprojekten har passerat ”bäst före datum”

Ena dagen framhäver styret med Ann Kajson Carlqvist (M) i spetsen att kommunens ekonomi aldrig varit bättre och att kassakistan är full.
Publicerad 31 oktober 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall är pausad. Skribenten menar att fler kommunala projekt kommer att bli dyrare än budgeterat.
Ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall är pausad. Skribenten menar att fler kommunala projekt kommer att bli dyrare än budgeterat.Foto: Tomas Nyberg

Nästa dag kan vi läsa i TA att till exempel ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall pausas på obestämd tid, för att den skulle bli 21 miljoner dyrare än budgeterat, då finns det helt plötsligt inte pengar till att genomföra ombyggnaden.

Om nu kommunens finanser är i så pass god ordning som framhävs så är väl 21 miljoner hit eller dit inte så mycket att orda om?

I tidigare insändare har jag pekat på flertalet projekt som blivit avsevärt dyrare än vad som budgeterats men som ändå har fullföljts. Jag vågar påstå att de allra flesta projekten som genomförs inte håller sig inom budgeterade ramar, de blir väsentligt mycket dyrare.

Om det beror på slarv när man budgeterar eller att det rent utav handlar om glädjekalkyler för att man vill komma igång kan man bara spekulera i. Problemet är att det drabbar alla skattebetalare i Trelleborgs kommun. Ju mer ett projekt kostar desto mer pengar försvinner från kommunkassan, våra skattepengar.

”Ju mer ett projekt kostar desto mer pengar försvinner från kommunkassan, våra skattepengar.”
Peter Svensson

Som de flesta känner till så driver styret enträget två jätteprojekt nämligen ringväg för tung lastbilstrafik samt vansinnesbeslutet om en östlig hamninfart. Här pratar vi inte småprojekt utan här handlar det om flera miljarder som dessa projekt budgeterats till. Jag vågar påstå att de budgetar som föreligger för ringväg och östlig hamninfart är högst inaktuella, de har passerat ”bäst före datum” för länge sedan.

Med tanke på att mindre projekt alltid blir dyrare så borde alla inse att faran med att dessa båda kommer att sticka iväg rejält i kostnad, och då pratar vi inte småpengar. Och det kommer att bli väldigt kännbart för alla kommuninvånare i form av höjd skatt, avsevärt mindre pengar till kärnverksamheter som skolan, vården, äldreomsorgen med mera.

Jag tror dessvärre inte att alla är införstådda med detta och speciellt inte alla ni som röstade för en östlig hamninfart.

Peter Svensson