Insändare

Bryr sig trelleborgarna om Trelleborg?

Lars Almström ,
Klimatforskarna varnar för flera meters havshöjning inom 100 år. Man måste fråga sig varför Trelleborgs invånare inte handlar kraftfullt för att rädda sin stad, skriver Lars Almström, Klimatsvaret – CCL Sverige.
Foto:Claes Nyberg
Klimatforskarna varnar för flera meters havshöjning inom 100 år. Man måste fråga sig varför Trelleborgs invånare inte handlar kraftfullt för att rädda sin stad, skriver Lars Almström, Klimatsvaret – CCL Sverige.

Klimatförändringarna pågår för fullt och klimatforskarna varnar för att havsnivåerna kommer stiga drastiskt i framtiden. Men politiken har inte följt med i den utvecklingen. Vad gör man egentligen i Trelleborg för att rädda sin stad, undrar debattören Lars Almström, Klimatsvaret - CCL Sverige.

En mycket stor majoritet av svenskarna vet att klimatförändringen pågår för fullt. Tecknen är nu mycket tydliga. Men politiken har inte hängt med och det är faktiskt vårt, allmänhetens, fel. Vi tar inte vårt ansvar, nämligen att ge våra politiska företrädare rätt opinionssignaler i klimatfrågan.

De främsta klimatforskarna varnar för flera meters havshöjning inom 100 år. Man måste fråga sig varför Trelleborgs invånare inte handlar kraftfullt för att rädda sin stad. Vad vill vi som lever nu bli ihågkomna för i framtiden? Att vi svek?

Har vi ingen bra politik att föreslå? Då kan Citizens Climate Lobby i USA vara en förebild. Denna snabbt växande klimatrörelse har i sommar samlat 1 000 medlemmar på Capitol Hill i Washington för att träffa ALLA valda ledamöter eller deras experter och diskutera ett enda genialt klimatförslag: Stigande koldioxidskatt med full utdelning.

Det syftar till att höja priset på bränslen och samtidigt ge medborgarna kompensation för prisökningen.

Mer konkret: Lägg en stigande CO2-avgift på alla bränslen. Avgiften ska betalas av den som tillverkar eller importerar bränslet. Placera statens hela intäkt från avgiften i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten får inte behålla ett öre.

Var och en av oss kommer snart att få minst en tusenlapp mer i månaden skattefritt, samtidigt som priserna på bränslen stiger. Den som envisas med att konsumera mycket bränslen förlorar. De som är mest ansvariga för den globala uppvärmningen, måste alltså betala. Det är rättvist! Men de som ställer om vinner, och de största vinnarna blir alla barn och barnbarn.

Avgiften måste stiga år efter år, men den kan starta lågt. Då får både näringsliv och allmänhet tid att att anpassa sig. Staten måste garantera att CO2-avgiften kommer att fortsätta stiga, utan uppehåll. Alla inser då att det är bäst att minska sin användning av bränslen. Det är just denna insikt som krävs, ifall vi ska stoppa koldioxidutsläppen.

Detta är en politik för alla partier. Marknadsbaserad, stoppar CO2-utsläppen, höjer inte skatterna, tillväxten ökar, arbetslösheten minskar. Var och en kan bestämma själv hur utdelningen används: Till en elcykel, tilläggsisolering eller vätgasbil?

Över hela världen kommer fler och fler fram till samma förslag: Ett stigande pris på CO2. När ska vi svenskar ansluta oss?