Annons
Insändare

Bristfällig information om arrendeutredningen

Till jordägare och medlemmar i LRF.
Insändare • Publicerad 19 augusti 2014
Skribenten tycker att det har informerats dåligt om den nya arrendeutredningen.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Vi är många i lantbrukets kretsar som frågar oss varför vi inte informeras bättre om vad den nya arrendeutredningen , framlagd den 12 juli, kommer att innebära för alla oss som är ägare till arrendejord. Förslag av denna dignitet ska upp till ytan och inte beslutas över landets jordägare. Saklig information måste upp till ytan.

Enligt kapitel 2 § 15 i regeringsformen ska LRF vara en opolitisk branschorganisation och uppträda neutralt.

Annons

Vad händer om tre syskon arrenderar ut mark? Vad händer om ett dödsbo ska lösas upp? Ska arrendatorn kunna sitta kvar upp till 10 till 15 år? Ska besittningsrätt för arrendator väga tyngre än äganderätt?

Svensk lag har alltid värnat om äganderätten. Vår förre ordförande i LRF, Bo Dockered, samt äldre ordförande inom LRF, har varit företrädare för äganderätten och möjligheterna att återträda in i sitt ägarskap. Att en arrendator ska kunna sitta kvar ett till tre år kan vara sakligt. Besittningsrätt på upp till 10-15 år är helt horribelt.

Världen förändras i dag snabbt, nya handelsavtal träder i kraft och marknaden förändras. Korta arrenden gynnar både ägare och arrendatorer. Se hur marknaden förändras inom industrin. Sidoarrenden är i dag brukningsenheter i regel på 10 till 40 hektar i södra Sverige. Mister en arrendator detta sidoarrende ska arrendatorn inte ges möjlighet att kräva skadestånd för uppsagt arrende. Avtalsfrihet ska råda. Därför ska arrendatorn informeras om att avtalet är uppsagt redan vid tecknande av arrendeavtalet. Detta sporrar till god skötsel av brukningsenheten.

Jag anser att pressen och våra organisationer inte har informerat jordbrukare och alla indirekta ägare som bor i städer och tätorter tillräckligt om vad denna stora reform, SOU.2014:32, kommer att innebära.

Indirekta ägare - ni kommer att förlora era ägarrättigheter till er jord. Ni kommer att dra på er juridiska kostnader om ni ska återta den jord ni äger.

Anna Töörn
Cay Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons