Annons
Insändare

Bra med mindre barngrupper

Insändare • Publicerad 26 januari 2006
Skribenten undrar om centern vill lägga ner spkutspetsskolan och i stället satsa på en kunskapsskola. BILD: Peter Hoelstad/ PRESSENS BILD
Skribenten undrar om centern vill lägga ner spkutspetsskolan och i stället satsa på en kunskapsskola. BILD: Peter Hoelstad/ PRESSENS BILDFoto: 
Insändarskribenten efterlyser mindre barngrupper i förskolan. ARKIVBILD: PRESSENS BILD
Insändarskribenten efterlyser mindre barngrupper i förskolan. ARKIVBILD: PRESSENS BILDFoto: 

Det är med stort intresse som vi läser Leif Sjögrens och Patrik Holmbergs insändare (den 14 januari) angående problemen inom skolverksamheten i Trelleborg.

Det är med glädje vi läser att centern kommer att arbeta för att vi inom förskolan i Trelleborg skall ha barngrupper på maximum 15 barn.

Annons

Detta överensstämmer med tankarna i det som många kallar för kunskapsskolan och som också överensstämmer med de visioner som lärare, elever, föräldrar tog fram i samband med uppstarten av spjutspetsskolan men som Egil och Barbro kallade medel och var något som ej skulle finnas i spjutspetsskolan.

I kunskapsskolan är barngrupperna/elevgrupperna mindre, de tekniska hjälpmedlen bättre, lokalerna ändamålsenligt utformade, läromedlen är färska. Våra lärare har en rimlig arbetsbörda så att de kan hålla sig friska och krya samt kan fokusera på pedagogiken. Våra lärare kan utveckla verksamheten efter de senaste rönen inom pedagogiken utan att utsättas för hotelser från skolledningen.

Det är helt riktigt som Leif skriver att det är viktigare med små barngrupper än mer personal. De personella problemen inom förskolan beror till största del på att processledarna, som är personer som tidigare fanns ute i verksamheten, numera lägger stor del av sin arbetstid på administration av spjutspetsskolan. Administrationen av spjutspetsskolan samt de ständigt återkommande mentorsamtalen tar mycket av förskollärarens tid i anspråk. Tid som tidigare kunde användas till den viktigaste arbetsuppgiften nämligen att vara bland barnen och utveckla dem.

Inom kunskapsskolan har vi inga mentorssamtal utan en ständig dialog mellan lärare, elever och föräldrar, samt att processledarna åter finns i den dagliga verksamheten till 100 procent.

Fråga: Vill centern under kommande mandatperiod arbeta för att lägga ner projektet spjutspetsskolan och i stället arbeta fullt ut för projektet kunskapsskolan?

För den oinvigda kan vi tala om att i Egils och Barbros spjutspetsskola består barngrupperna i förskolan oftast av 20-23 elever.

Nyfiken på centerpartiet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons