Annons
Insändare

”Bra att alla får se er nonchalans Helmuth”

Helmuth Petersén (SD) får uttrycka sig som han vill. Det skriver både han och jag i våra inlägg här i Trelleborgs Allehanda.
Publicerad 5 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag tycker det är bra att ni läsare får höra hur besluten om kommunens utveckling tas i fullmäktige, skriver Emil Samnegård (MP).
Jag tycker det är bra att ni läsare får höra hur besluten om kommunens utveckling tas i fullmäktige, skriver Emil Samnegård (MP).Foto: Tomas Nyberg

Tyvärr ger Helmuth (den 2 maj) bilden att jag skrivit det motsatta. Läsaren som minns vad som skrevs, eller som går in och läser våra inlägg i efterhand på Allehandas hemsida, kan lätt faktagranska vad som står.

I ett tidigare inlägg skrev Helmuth att han kunde lära en anonym skribent att räkna till tio. Nu beklagar han sig över att han behöver lära mig att han inte är ett kommunalråd, utan ett oppositionsråd. Jag vet att Helmuth är oppositionsråd, trots att hans parti är en del av trojkan som styr Trelleborg. Jag vet också att ett oppositionsråd är ett kommunalråd, på samma sätt som en sånglärka är en lärka.

Annons

Så här står det i Nationalencyklopedin: ”Oppositionens kommunalråd kallas ofta oppositionsråd”. Det står också att ”Oppositionen kan tilldelas vice ordförandeposter och en eller flera poster som kommunalråd, ofta kallade oppositionsråd”. Även i den fria encyklopedin Wikipedia står det att ”De flesta små kommuner har ett eller två kommunalråd. Det andra kommunalrådet representerar då normalt oppositionen och benämns ibland "oppositionsråd" ”. Så ja, Helmuth Petersén. Du får gärna lära ut att du är ett oppositionsråd, även om det per definition också betyder att du är ett kommunalråd.

Jag har likt Helmuth ett förtroendeuppdrag i Trelleborgs kommun. För mig betyder det att jag ska föregå med gott exempel. Till exempel kan det innebära att visa kurage och tillrättavisa ett argsint oppositionsråd som spårar ur på debatt- och insändarsidorna och hånar kommunens medborgare.

Helmuth skriver att jag försöker bestämma över andra partiledamöter när jag ber dem svara på frågor i fullmäktige. Frågor om kommunens verksamhet som de har ett politiskt ansvar för. Tyvärr sitter många gånger nämndernas ordförande bara tysta i bänkarna på fullmäktige, samtidigt som de får stora arvoden från kommuninvånarna. Arvoden som kraftigt ökade denna mandatperiod efter att bland annat välarvoderade sverigedemokrater röstat igenom höjningarna.

Vidare skriver Helmuth att de inte påverkas av att jag vill ha svar från politikerna i ansvarsställning, med citat: ”detta är inget som vi påverkas av utan möter med nonchalans!”. Jag tycker det är bra att ni läsare får höra hur besluten om kommunens utveckling tas i fullmäktige. Att ledaren för Trelleborgs största parti själv skriver att de nonchalerar frågorna från den riktiga oppositionen. Frågor som förtjänar svar i stället för tigande politiker. Arvoderade politiker som antingen inte vet svaret, eller som inte bryr sig om att berätta det för trelleborgarna som kan följa fullmäktigemötena över webben eller på radion.

Slutligen, för att du Helmuth Petersén inte ska tro att jag vill bestämma över dig. Du får skriva dina inlägg precis såsom du finner lämpligt. På samma sätt har jag friheten att uttrycka mig när jag tycker att ordvalen är olyckliga, och att kommunens näst högst avlönade politiker borde hålla god ton mot kommunens medborgare.

Emil Samnegård

gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons