Annons
Insändare

Bostadsmarknaden måste utgå ifrån människan

Det statliga stödet till bostadsmarknaden är säkert nödvändigt. Det framgick när Boverket nyligen presenterade nya beräkningar av bostadsbristen i vårt land.
Publicerad 10 december 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Såväl de gamla bostadsområdena från miljonprogrammens tid som de nya bostadsområdena behöver ägnas särskild omsorg så att de boende får en bostadsmiljö som de uppskattar och trivs med, skriver Tommy Bengtsson.
Såväl de gamla bostadsområdena från miljonprogrammens tid som de nya bostadsområdena behöver ägnas särskild omsorg så att de boende får en bostadsmiljö som de uppskattar och trivs med, skriver Tommy Bengtsson.Foto: Tomas Nyberg

Enligt Boverkets rapport så är närmare en halv miljon hushåll i landet trångbodda och drygt 56 000 av dem har också en ansträngd ekonomi.

Det är viktigt när man planerar nya bostadsområden att man involverar fastighetsbranschen och här kan representanter för de allmännyttiga bostadsbolagen vara en viktig aktör. Det kan handla om helheten i bostadsområden, som att stärka den offentliga närvaron och det kan handla om aktiviteter för barn och unga, läxhjälp och mötesplatser. I de nya bostadsområdena så har det offentliga ett stort ansvar så att samhällsservicen blir etablerad på ett bra sätt och här har företrädare för de kommunala bostadsbolagen bra referensgrunder från olika projekt i vårt avlånga land.

Annons

Om människorna känner sig trygga i sina hem så blir också samhället tryggare. Denna aspekt är viktig i ett nybyggt bostadsområde så att man känner att man är en del av det större samhället och att man är delaktig. Därför är det viktigt hur fastigheterna byggs och förvaltas.

”Om människorna känner sig trygga i sina hem så blir också samhället tryggare.”
Tommy Bengtsson

Våra bostadsområden som byggdes under miljonprogrammen i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet upplevdes i många fall som fina och trivsamma. Tyvärr finns det områden bland dessa som har blivit utanförskapsområden. Såväl de gamla bostadsområdena från miljonprogrammens tid som de nya bostadsområdena behöver ägnas särskild omsorg så att de boende får en bostadsmiljö som de uppskattar och trivs med.

Hållbarheten har mer och mer kommit in i fastighetsbranschen. En utveckling som stärker sammanhållningen och den sociala hållbarheten. Samtidigt som vi ställer krav på hållbarhet så är det också viktigt med ett långsiktigt ägande med en bra förvaltning som ger hållbarhet i framtiden.

Vi vill säkert alla bo i fastigheter och bostadsområden som vi är stolta över och om vi de kommande åren ger de nya bostadsområdena lite mer omtanke så kommer vi att få ett mer hållbart boende.

Det är viktigt hur våra nya fastigheter byggs och förvaltas. Nya bostadsområden kan ha lite högre investeringskostnader i början och det kan på sikt innebära att lägga grund till bättre och nöjdare boende som även kan vara positivt för fastighetsägaren

Tommy Bengtsson, Beddingestrand i december 2020

Annons
Annons
Annons
Annons