Annons
Insändare

Borgerlig rönnbärsfilosofi i körkortsfrågan

Insändare • Publicerad 25 juli 2006

Ungdomarna behöver mycket på sin väg till vuxenlivet. Dit hör körkort, jobb och egen bostad. Framförallt behöver de samhällets omtanke och hjälp. En sådan hjälp är körkort, som idag är något som alla unga behöver. Körkortsfrågan har vi diskuterat länge inom socialdemokratiska partiet. Vi har diskuterat vilka olika grupper inom gymnasieskolan som ska få körkort. Och nu har vi bestämt oss. Alla ska med.

I vår kommun är det många familjer som inte har råd att bekosta körkortet till sina barn. Att ha en cykel eller moped är inte heller någon självklar ägodel för dessa barn och familjer, snarare undantag. Det är säkert ingen överraskning för någon att den skillnaden finns här. Det är detta bl a som är klasskillnad.

Annons

Att ta körkort är för många vägen till ett riktigt jobb.

Det finns inom såväl näringslivet som inom de statliga och kommunala serviceverksamheterna ett mycket stort antal jobb där det krävs körkort för att kunna uträtta arbetet. Alla skall ha rätt till att kunna söka de jobben. På lika villkor- inte bara de som har rika föräldrar.

Klagovisan på insändarsidorna från vissa borgerliga partier visar bara vad de går för – de vill slå vakt om den egna välbesuttna samhällsgruppens privilegier.

Somliga ställer till och med frågan i sina insändare vad de unga skall ha körkort till "när de ändå inte har råd med en egen bil."

Men nu är det så att det är många, många ungdomar och föräldrar som har hört av sig och menar att detta att ge alla möjlighet att ta körkort är bland det bästa som vi bestämt oss för i Trelleborg på länge för ungdomar.

Motargumenten från ledande moderater och centerpartister är rena rönnbärs-filosofin. Det är väl ändå ingen som tror på sådant trams som att det blir mindre för körkortslärarna att göra om fler tar körkort.

Eller deras inkonsekventa påstående att detta att ge alla unga möjligheter att ta körkort inte skulle vara att just satsa på de unga. Är moderaterna rädda för att det kommunala gymnasiet

i Trelleborg skall ta elever från de friskolor i Malmö som idag erbjuder körkortsutbildning?

Att det är de unga inom vår ungdomsrörelse som efter diskussioner med sina jämnåriga ursprungligen väckt förslaget gör inte alls detsamma sämre. Vi har bestämt oss. Det här skall inte längre få vara en klassfråga.

A-kommunen

Annons

LO-sektionen

S-kvinnor , SSU

Mediagruppen

Sven Lindkvist

Lena Näslund

Veronica Andersson

Lisbeth Gisselqvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons