Insändare

Borgerlig allians säljer ut utsatta grupper

Insändare • Publicerad 23 augusti 2005

Vad kan vi förvänta oss vid en borgerlig valseger? Nu pågår dragkampen kring sänkta ersättningsnivåer i sjukförsäkringen och hur stora skattesänkningarna ska bli.

Svaren verkar dröja, då försämringsivern verkar vara olika inom partierna. För dem som är beroende av sjukförsäkringen för sin ekonomiska trygghet och för dem som är beroende av olika välfärdsinsatser, blir det en otrygg väntan inför valet.

En färsk undersökning som genomförts av Handu, Handikappolitiska utredningsinstitutet, visar bland annat att drygt 60 procent av Synskadades Riksförbunds medlemmar har en årsinkomst som understiger 160 000 kronor per år. Anledningen är att bara hälften av dem i yrkesverksam ålder har ett arbete och av dessa är heltidssysselsättningen endast 13 procent. Skälen är diskriminerande attityder på arbetsmarknaden och att många av hälsoskäl inte klarar arbetsmarknadens krav. Våra medlemmar pekas nu ut som fuskare och ska därmed få känna av ett fattigliv.

Synskadade tvingas nu även konstatera att välfärdspolitiken håller på att urholkas.

Högre avgifter för en färdtjänst som blir allt sämre, höjda vård- och omsorgsavgifter för en service som blir alltmer inskränkt och merkostnader på grund av en otillgänglig varu- och tjänstesektor, är några exempel. Detta tror den borgerliga alliansen att man löser med skattesänkningar. Nonsens!

Ett par extra hundralappar i plånboken för den som därmed kommer att få betala sitt stöd- och omsorgsbehov själv, kan hålla sig för skratt.

Det talas om att inrätta "fuskministrar" och andra insatser som främjar ett framväxande angiverisamhälle. Hör synskadade till bovarna? Jag hör redan ekot av motargumenten från antivälfärdskandidaterna. "Men de som är verkligt sjuka...". Men var finns politiken och mediautspelen som löser synskadades sysselsättningsproblem, en välfärdspolitik som ger oss likvärdiga levnadsvillkor och hur de som inte klarar kraven på arbetsmarknaden ska överleva? Vår kritik kommer att kvarstå tills vi fått våra frågetecken uträtade.

Urban Fernquist,

Synskadades Riksförbund

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.