GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blir besluten bättre med fler politiker?

Trelleborgs politiker prioriterar sig själv och sina egenintressen i första hand. Sen kommer kommuninvånarna i Trelleborgs intresse.
Publicerad 11 november 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tror inte att fler politiker ger bättre beslut.
Skribenten tror inte att fler politiker ger bättre beslut.Foto: Andreas Mårtensson

Det började den 2 mars då kommunfullmäktige beslutade att utöka antalet ledamöter från 51 till 61 ledamöter.

I TA:s artikel (den 2 mars) framgår att socialdemokraten Sven Lindkvist föreslog att antalet ledamöter skulle utökas och att han fick stöd av sverigedemokraten Mathias Andersson. Vad ska detta vara bra för, när det egentligen inte behövs?

Kan Sven Lindkvist och Mathias Andersson förklara nyttan med att utöka antalet ledamöter från 51 till 61?

Det ska också sägas att Miljöpartiets Emil Samnegård ställde sig bakom yrkandet. Liberalernas Henrik Silfverstolpe tyckte att det skulle ske stegvis och föreslog 57.

Styrande M och KD tyckte att det är fullt tillräckligt med 51 ledamöter i fullmäktige, Catharina von Blixen-Finecke (M) sa ”I vår nära omvärld finns en huvudstad med 2,5 miljoner invånare. De har 55 ledamöter. Och här vill vi höja antalet för att vi är 36 800 röstberättigade och kan bli 38 000.” Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) tyckte att fler ledamöter bara medför onödig kostnader.

Uppmärksammas bör, att 61 ledamöter är de ordinarie. Sen tillkommer ersättare. Så i själva verket är det inte bara 61 ledamöter, utan ”lite fler”.

Efter beaktande om allt detta, så kommer jag att lämna in medborgarförslag om att fullmäktige i Trelleborg minskar antalet ledamöter från 61 till 31. Kan en stad med 2,5 miljoner invånare ha 55 ledamöter, så räcker det att Trelleborg med sina 36 800 invånare har 31.

”Kan en stad med 2,5 miljoner invånare ha 55 ledamöter, så räcker det att Trelleborg med sina 36 800 invånare har 31.”
Piskul

Sen har vi TA:s artikel (den 12 oktober) med rubriken ”En heltidspolitiker blir fyra – mer pengar till politiken med nya styret”.

Trelleborgs kommun går tuffa ekonomiska tider till mötes. Samtidigt räknar det nya styret med att kostnaderna för den politiska organisationen kommer att öka. Bland annat ska man utöka antalet heltidsarbetande politiker i de styrande partierna från en till fyra. ”Demokrati måste få lov att kosta”, säger Ann Kajson Carlqvist (M).

Detta är vad Kajson (M) säger, men egentligen är det fem heltidspolitiker om man tar med oppositionsråd (S).

Sammanfattningvis blir min fråga:, blir det bättre beslut med 61 kommunfullmäktigeledamöter och med fem heltidspolitiker Trelleborg?

Piskul