Annons
Insändare

Björk undviker kärnfrågan

Insändare • Publicerad 7 juni 2005

Sten Björk vänder i sitt inlägg (den 3 juni) ut och in på sig själv för att undvika att beröra kärnfrågan, det vill säga det sorgliga förhållandet att dödligheten i lungcancer och andra lungsjukdomar är högre i Trelleborg än i landet som helhet.

De höga halterna av luftföroreningar kan enligt överläkaren på yrkes- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund, Kristina Jacobsson, vara en av flera bidragande orsaker.

Annons

Att färjornas orenade utsläpp bidrar till nedsmutsningen är uppenbart, men i stället för att erkänna det röda styrets undfallenhet mot rederierna och lova bot och bättring, väljer Sten Björk att förvanska sin meningsmotståndares ord och att därigenom ifrågasätta Ert skyddsombuds förankring i folkpartistisk miljöpolitik. Det är lätt att hålla med socialdemokratiska riksdagskvinnan Catherine Persson när hon hävdar att Trelleborgs kommun verkar sakna etisk kompass (TA 041013), och vem som har tagit ut kompassriktningen i vår stad i modern tid vet vi ju alla – det är socialdemokrater som Sten Björk.

Ert skyddsombuds åsikter är självfallet även folkpartiets. Vid folkpartiet i Trelleborgs årsmöte i februari rådde det stor enighet om att partiet inför valet skulle ägna särskild kraft åt vissa frågor, varav luftkvalitén i Trelleborg var en.

Att detta ännu inte har hunnit lämna något större avtryck i miljönämnd eller kommunalfullmäktige– där folkpartiet för övrigt inte hade något reellt inflytande i förra mandatperioden – är naturligt, men färdriktningen är åtminstone utstakad. Ert skyddsombuds inlägg i debatten kan betecknas som startskottet för folkpartiets resa mot en renare luft. Vem mer vill vara med på den katalysator- och kompassförsedda båten?

Lars Hemzelius, folkpartiet, ditt skyddsombud i politiken

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons