Annons
Insändare

Billigare för kommunen

Insändare • Publicerad 15 februari 2008
Insändarskribenten saknar makens handikapptillstånd. ARKIVBILD: JOHAN BÄVMAN
Insändarskribenten saknar makens handikapptillstånd. ARKIVBILD: JOHAN BÄVMANFoto: 

ººNär min man fick stroke 2003 rasade hela vår värld. Från att ha varit mycket aktiv med jobb, golf och bowling blev det ett stillasittande liv.

Frågorna var många. Hur skulle jag till exempel klara vardagen med mycket vård och ansvar. Trelleborgs kommun är emellertid en mycket bra kommun när det gäller handikappanpassning.

Annons

Innan min man skrevs ut från Orup var vårt hus handikappanpassat och alla hjälpmedel på plats samt ett handikapptillstånd beviljat. När försäkringskassan beviljade personlig assistent nio timmar per dag, eftersom min man inte klarar sig själv och inte kan lämnas ensam, blev allt mycket lättare.

Men, efter två år drogs handikapptillståndet in med hänvisning till att min man inte kan köra bilen själv.

I Trelleborg behöver vi inte använda tillståndet då vi har egen parkering mitt i stan. Om vi däremot åker till andra städer och länder måste vi vara tre personer eftersom min man inte kan lämnas utan tillsyn utanför bilen.

Detta finns det läkarintyg på och enligt reglerna för parkeringstillstånd räcker det för ett medgivande.

Vi har överklagat till Vägverket men läkarintyg försvann under hanteringen och det blev avslag även där. Efter kontakt med handläggare på Vägverket råddes vi att söka på nytt, nu med ett nytt intyg som visade att min man inte kan lämnas ensam på trottoaren utan tillsyn. Men kommunen ändrade sig inte och vi måste överklaga igen, vilket tar minst ett år.

Man kan fråga sig hur Trelleborgs kommun, som i övrigt är mycket bra vad gäller handikappfrågor, kan göra så här.

Jag tror att detta har blivit mer en prestigefråga där det i första hand gäller att visa sin makt. Att det sedan drabbar någon som redan har det svårt bortser de ifrån.

Vi har fått ge avkall på många av våra aktiviteter som förut var självklara, att till exempel åka till Köpenhamn, bara jag och min man, är numera omöjligt om vi inte har någon som kan följa med.

Vi byter därför gärna vårt färdtjänstkort mot ett handikapptillstånd, vilket också blir billigare för kommunen.

Gurli Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons