Annons
Insändare

Bevisen som fösvann

Insändare • Publicerad 12 juni 2007

I dag när jag som vanligt cyklade ner till hamnen i Smyge och satte mig på en av bänkarna kom jag att tänka på Anders Ödahls krönika (ledarsidan den 8 juni).

Visst har han rätt i att avståndsvisaren saknas. Turisterna gör precis som det var avsett, de strömmar ned till utsikten och fotograferar exakt som vi gör när vi är turister.

Annons

Förra året var det annorlunda, det fanns ett bevis (jag var där) under skyltarna "ditochdit". Nu är det lite knepigare, det är inte så lätt att fånga kompassen i marken, sig själv och andra samt horisonten på samma gång, så var du verkligen där?

Den normala medelsvenssondigitalstillbildssupermegapixelkameran (svårt ord det där) har ännu inte inbyggd visning av longitud och latitud. En lösning kan vara att montera upp en visare som talar om var du är samt en visning till ex Nordkap som är andra änden på Skandinaviska halvön, i Norge visserligen men gränslöst långt bort.

Man kan tycka vad man vill om utsikten, syftet är att turisten skall få ett minne med sig hem. Angående plattformens nivå kan man möta upp vissa kritiska påståenden att det inte går att vistas längst ute utan att bli våt med att turisten kanske vill ha lite action. Initiativet att förlänga Sverige var rätt tycker jag, men lite ris i baljan finns också. Jag tycker synd om de hungriga som tvingas äta rökeriets delikatesser invid vägen med dess trafikkaos, damm och buller. Spärra av hamnplanen juni-augusti med tydlig markering vid kiosken. Det kan inte vara trevligt när det står en stor buss intill med avgasröret som ryker ned den redan rökta måltiden.

Det har ju diskuterats vad man kan göra för att få turisten att stanna lite längre och hinna spendera mer pengar. Tips: Bygg en anständig toalett så den med behov inte behöver åka vidare direkt efter "dammfisken". Gör som i Tyskland, ta betalt för en ren sittning på tronen. 50 cent/5 kronor (en så kallad-summa). Ha bemanning som sköter städning och övervakning. Intäkterna motsvarar inte lönerna, men vandaliseringen blir mindre och efter något år kanske ryktet att turisten måste göra behoven i hamnen försvinner. Det är inte alla som vet att det är tången som luktar.

SmygeBo

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons