Annons
Insändare

Bevara skolavslutning i kyrkan

Insändare • Publicerad 18 juni 2007

Det pågår en debatt om det ska vara skolavslutningar i kyrkan eller inte. Detta på grund av att det finns olika religioner och att dessa då inte kan vara med. För mig är det otroligt att man kan resonera så. Vi i Sverige bygger vår religion på kristendomen som är den enskilt viktigaste delen av Sveriges kulturella arv. Ska man överhuvudtaget ha möjlighet att förstå vår kultur och historia, vår litteratur, människosyn och rättsuppfattning måste man förstå kristendomen.

Men hur ska våra barn komma i kontakt med vårt kulturarv om det till och med är förbjudet att fira skolavslutning i kyrkan? Naturligtvis ska det vara frivilligt om någon störs av att gå till kyrkan. Jag tror inte att det är många.

Annons

Själv var jag i Bösarps kyrka på skolavslutning nu inför sommarlovet. Jag var där för mitt barnbarn, snart sju år, hade sin första skolavslutning. Heder till Modeshögs rektorsområde som hade sin skolavslutning där. Det var en fin upplevelse att se alla dessa finklädda, glada barn sjunga alla vackra sommarsånger.

Kyrkan var fullsatt till absolut sista plats – av föräldrar, mor- och farföräldrar som säkert tagit ledigt några timmar från sina jobb för att kunna vara med.

Prästen föredrog en kort berättelse och det sjöngs två sommarpsalmer, jag kan inte tänka mig att någon skulle ta anstöt av detta.

Rektorn berättade också för barnen om Modeshögs skola som de nu lämnar för att börja på den nya Serresjöskolan.

Att vara med på denna skolavslutning var för mig mycket positivt. Men många föräldrar uttryckte oro över att någon av ledarna sagt att det var sista gången avslutningen var i kyrkan.

Jag och många med mig hoppas verkligen att så inte blir fallet.

Birgitta Svensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons