Annons
Insändare

Bensinbolagen har ett stort ansvar att hantera

Bensinpriset når dessa dagar nya höjder, med priser en bra bit över 13 kronor litern.
Insändare • Publicerad 6 maj 2010

För de flesta har detta stor betydelse för familjens ekonomi. Som den minnesgode kommer ihåg, så var det likadant under våren och sommaren i fjor, med literpriset en bra bit över 13 kronor. Fast det finns vissa betydelsefulla skillnader mot idag.

Under våren/sommaren 2009 slog råoljepriserna nya rekord nästan varje vecka, för att toppa på 147 dollar per fat under juli 2009. Dollarn kostade ungefär 8 kronor under våren/sommaren 2009 och bensinpriset här hemma landade, på grund av dessa faktorer, således på drygt 13 kronor litern. Idag kostar råoljan ungefär 85 dollar fatet och dollarn har sjunkit till strax över sju kronor. Trots dessa sänkningar kostar bensinen även i år 13 kronor per liter.

Hur är detta möjligt? Är det någon som gör extravinster idag? Vad skulle hända om råoljan stiger till över 100 dollar? Jag anser att bensinbolagen här har ett mycket stort ansvar att hantera dessa frågeställningar och omgående gå ut och klargöra sin inställning i dessa frågor.

Nilla Andersson
Allan Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons