Insändare

Bättre satsa på studentlägenheter

Insändare • Publicerad 23 augusti 2005

S-strategen Björk är på gång igen. Då vet man att valet stundar runt hörnet. En motion om lärlingsplatser ? Man häpnar. Sossarna har i årtionden fördömt denna lösning för att få bukt med arbetslösheten.

Facket har varit benhårda och partiet har lyssnat. Vi kristdemokrater och en del andra borgerliga partier har kämpat förgäves för att införa både lärlingssystem och hemmatjänster men fått kalla handen av socialdemokraterna. Nu när arbetslösheten är på 18 procent (den verkliga enligt LO-ekonomer) och man ser att inga företag vill anställa kommer Björck med detta utspel.

Har du gehör för detta inom partiet och har facket ändrat inställning? Det bra om du inser att detta behövs men hur skall du få med dig dina egna? Tog också del av debatten med Birgersson och jag kunde inte hålla mig för skratt.

Hur vågar Birgersson vara så fräck att han ifrågasätter sossarnas politik och så ung som han är dessutom ? Har ni inom S inte försökt hitta en tjänst till honom på rådhuset ?

Detta har ju fungerat perfekt tidigare. Nu tror jag förståss inte att han skulle köpa det, därtill är han för ung och smart. Man har ju dock sett andra som sålt sin själ. Självklart skall vi uppmuntra våra ungdomar att söka sina vyer utanför kommunens gränser också. De skall få impulser och få utvecklas.

Sedan kommer säkert en del tillbaka till kommunen med erfarenhet och kompetens. Man skall inte stoppa utvecklingen. Däremot borde man satsa på billiga studentlägenheter eftersom det nästan är omöjligt att få rum i Malmö och i Lund i dag. Många får därför bo "hemma" längre än de vill.

Kanske kan vi bygga student lägenheter på något attraktivt område.

Flyttar vi samtidigt "Täppan" dit så får vi kanske arbetslösa akademiker som kan sätta upp gardiner till de gamla.

Var det inte ett s-förslag nyligen på riksplanet som förespråkade sådana lösningar. Det är faktiskt så att kommunens roll är att skaffa förutsättningar sedan får individen själv bestämma.

Mats Svensson,

kd

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.