Insändare

Bättre redovisning av skolans kostnader krävs

Insändare Artikeln publicerades
Insändarskribenten vill se en bättre redovisning av kostnaderna för skolan.
Foto: Martina Holmberg / TT
Insändarskribenten vill se en bättre redovisning av kostnaderna för skolan.

Ställ krav på kommunen att redovisa kostnader och vad som skall ingå i skolans verksamhet där bemanning ingår per elev och klass.

Var på ett möte i Folkets Park den 2019-12-02 om folkomröstning med den röda tråden var skolan. Där presenterade en professor tabeller som blandade in BNP och skatter samt procent på detta för att framhäva mer pengar till skolan. Är det så man undervisar i skolorna? Dessa tabeller stämde ej överens med att vi har bland de högsta skatterna i Europa på den arbetande befolkningen.

Ställ i stället krav på kommunen att redovisa kostnader och vad som skall ingå i skolans verksamhet där bemanning ingår per elev och klass. Jag är inte insatt i skolans verksamhet, men det är kommunens skyldighet att redovisa som arbetsgivare vilken utbildningsnivå och medföljande kostnader man önskar.

Exempel på hur kommunen bör redovisa verksamheten: Kostnader för lokalkostnader, elevkostnad per antal elever, Lärarkostnad per antal lärare, administrativ personal, personal för stödundervisning, Skolgårdsskötsel och transporter till skolan. Som jag påpekade tidigare så är jag ej insatt i skolans arbete så det tillkommer säkert fler kostnadsslag. Men principen är att det är politikernas sak att specificera med vilka kostnader man tänkt satsa för att nå en värdig skola med bra utbildning. Inget tjafs hit och dit utan det är primärt politikernas ansvar och inte skolan som avgör kvalitén på utbildningen. Skötte politikerna sitt åtagande att specificera kostnaderna så har skolan möjlighet att få en dialog och inte som det är idag att de endast säger att spara nu 10 miljoner.

Ivar Ek