Annons
Insändare

Bättre med praktikplatser

Det berikar att kunna flera språk.
Insändare • Publicerad 7 oktober 2009

Jag tror inte att man kan mäta kunskap i bonusar.

Idén om en extra bonus för elever som snabbt klarar av målen i svenska för invandrare leder inte till praktikplatser eller jobb.

Annons

Jag tror inte att kunskapen blir långvarig om man pluggar in ”snabbsvenska”. Det tar tid för hjärnan att smälta informationen.

”Motivationen är viktig”, men vi är alla olika individer och alla har inte samma mål och motivation att nå dit.

Mycket handlar om den egna viljan att lära sig något nytt, även när det gäller språk. Det borde man få göra i sin egen takt utan att stressas av en bonus.

Då kan man lika bra kräva en bonus för skoltrötta ungdomar så att de för bättre motivation…

Jag har pratat med många nya invandrare i Trelleborg. De vill hellre få praktikplats eller jobb, det värderar de högre än att få en bonus.

Jag tycker att man borde förbättra samarbetet mellan Söderslättsgymnasiet, arbetsförmedlingen och privata företag. Genom deras samspel kunde man på ett tidigare stadium prioritera kunskap och resurser hos invandrare och skoltrötta ungdomar som skolkar.

Bonusen får man genom att utnyttja den kapacitet som finns hos dem som jobbar istället för att få betalt för att plugga in snabbt.

Dessa personer känner sig nyttiga och behövda i samhället – inte utestängda. Då kommer också motivationen tillbaka.

Man konverserar på ett mer naturligt sätt i praktiken – utan för mycket teori. Teori är en sak, praktik och jobb en annan.

Med hjälp av flera aktörer som skapar praktikplatser eller praktik parallellt med studier blir man mer motiverad.

Nilla Andersson
Radojka Stojkov
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons