Annons
Insändare

Barn och ungdomar utsatta på sociala medier

På Näset i Skåne har en 30-årig man tagit kontakt med unga tjejer mellan 9 och 14 år och sexuellt trakasserat dem genom att skickat olämpliga bilder men även hotat dem om de inte gjorde som han sagt.
Publicerad 16 maj 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över den otrygghet som sociala medier skapar.
Skribenten funderar över den otrygghet som sociala medier skapar.Foto: Thomas, Brun

Ska man verkligen behöva vara rädd för att bli utsatt i hemmet där man ska känna sig trygg? Genom sociala nätverk som Instagram eller Snapchat som de flesta unga använder visar bara hur enkelt det är för folk att ta kontakt av fel anledningar.

Att man i hemmet ska känna sig utsatt även om det är där man ska känna sig säker. Samhället utvecklas och även möjligheterna för sådant att hända. Jag kan förstå att det är många ungdomar som inte tänker efter utan skriver med folk som de inte känner, men det gör det inte rätt. Är det verkligen rätt att det ska vara så pass enkelt att utsätta barn och ungdomar via sociala medier? Jag tror att man behöver vara mer öppen med vad som kan hända och berätta för barnen vad som kan hända om man inte är försiktig i tidig ålder då det annars kan sluta illa i stället.

Annons

Det är nog inte en utbildning för föräldrar som behövs, det är att de ska ta sitt ansvar och våga informera sina barn om det, innan det går för långt och kanske blir för sent. Det är även många skolor som har mobilförbud vilket gör att tiden på sociala medier minskar för ungdomarna. Det kan både vara positivt och negativt, antingen får ungdomarna en vilja att vara mer på social medier när de kan hemma eller så avtar det och de spenderar mindre tid på dem. Det kan gå åt båda hållen men det är viktigt att barn i tidig ålder inser faran innan de kommer upp i tonåringen då man kan tro att inget är skadligt för en. Det är framtidens generation som nu bildas och utvecklas.

Vad kommer egentligen hända med nästa generation om det här fortsätter utan att en ändring sker och att folk börjar öppna sina ögon. Att ungdomar ska vara så utsatta även i hemmet där man ska vara säker. Nu är det inte längre skåpbilar som man varnar barnen för, det är det sociala nätverket på internet som utvecklas.

Filippa Wildenstam

Annons
Annons
Annons
Annons