Annons
Insändare

Barn kan tvingas till adventsgudstjänster i skolan

Insändare • Publicerad 17 november 2006

Ibland blir jag tillfrågad vad jag tycker är problemet med kyrkans närvaro i det dagliga livet. Mitt svar är: Närvaron i det dagliga livet!

Harmlöst, trevligt, gulligt och rart. Alltid till hands i stort och i smått. Babysång och familjerådgivning. Discokvällar och krisgrupper. Med teaterföreställningar, skolavslutningar i kyrkan och tolkningsföreträde i religionskunskapen. Nu stundar även adventsgudstjänster i många skolor.

Annons

Skollagen är tydlig, skolan ska vara icke-konfessionell så att varje elev kan delta.

Men när kyrkan anordnar gudstjänster för skolbarn innebär det ett otillbörligt religiöst tvång: Att jag ska tvingas, att inför mina kamrater och lärare göra min trosuppfattning känd, är ett brott mot grundlagen RF paragraf 2:2.

Frivillighet eller tvång? Kyrkan framhåller frivilligheten och anser sig ursäktad. Men religonsfriheten innebär även att slippa ge sin åsikt till känna genom att utebli från en gudstjänst.

Skolplikten är tvingande och skolan ansvarar för barnens skydd och rättigheter. Föräldrarna måste kunna lita på att skolan inte missbrukar detta förtroende. Om kyrkan vill anordna ceremonier för barn skall den vända sig direkt till föräldrarna.

Religionsfrihet innebär rätten att ha en religion eller att inte ha en religion. Traditioner anförs ofta som ett argument. Det här handlar inte om att kristna ska avstå från sina traditioner, men märk väl; man är inte kristen bara för att man är svensk! Det är ingenting som hindrar en kristen från att ge uttryck för sin religion, i kyrkan på advent, utanför skoltid.

Kyrkan kan inte längre hänvisa till traditionen. Kyrkan måste förstå att dess maktposition är borta för alltid och att den inte ska använda skolan som inkastare för sina sammankomster. Kyrkan och staten gick skilda vägar 2000, det är hög tid att kyrkan och skolan gör samma sak. Detta är problemet med kyrkans närvaro i skolan. Harmlöst, trevligt, gulligt och rart? Nej, knappast! Det är hög tid att bryta traditionen.

Camilla Grepe,

medlem i Humanisterna

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons