1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Banksektorn stänger dörren till ungas bostadsdrömmar

De svenska bankerna med våra fyra storbanker i täten, SE-banken, Handelsbanken, Swedbank samt Nordea stänger effektivt dörren för unga vuxna på bostadsmarknaden.
Skribenten funderar över ungas möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och storbankernas roll i det.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kravet är att låntagarna skall klara en ränta på minst 7 procent. En mer realistisk kalkylränta på 5 procent skulle ge över 100 000 ungdomar hoppet tillbaka på en egen bostad.

För många unga vuxna i vårt land i dag är tanken på att äga en bostad ouppnåelig dröm. Det känns inte rätt mot våra ungdomar som måste ha framtidstro i livet och drömmar om framtiden.

Bankernas hårda amorteringskrav och kreditrestriktioner gör att bara var femte i åldersgruppen 20–34 år har råd att köpa en etta. Denna svåra situation beror på en kombination av åtgärder från politiker och banker. Åtgärder som var för sig kan motiveras, men som sammantaget gör det omöjligt för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden.

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

HSB har tagit fram en utredning/rapport genom WSP om vilka åtgärder som skulle påverka ungas möjligheter att köpa en bostad. Ett av dess stora hinder visar sig vara bankernas kalkyler på vad som man skall ha kvar att leva på efter man betala lånet. Bankerna, med de stora i spetsen, kräver att en låntagare skall klara en ränta på 6-8 procent. WSP har i sin rapport räknat med en kalkylränta på 7 procent. Enligt rapporten krävs det en månadslön på över 30 000 kronor för att köpa en genomsnittlig etta och bara var femte ungdom i åldern 20-34 år skulle klara det kravet. Om bankerna hade räknat med en 5-procentig ränta skulle över 100 000 ungdomar i åldern 20-34 år kunnat efterfråga en bostad. En mer realistisk kalkylränta på 5 procent skulle kunna ge över 300 unga i Trelleborgs kommun tillbaka hoppet om en egen bostad med WSP:s rapport som underlag.

Finansinspektionen redovisar de bolånemarginaler som storbankerna har på bolånemarknaden och för närvarande är intjäningsförmågan cirka 60 miljarder om året. Således tjänar de stora pengar för allt vi betalar i bolån och det går vidare till bankens vinst och till utdelningar till aktieägarna. Många svenska bostadsrättsägare och villaägare upplever säkert en förtvivlan och uppgivenhet över en bostadsmarknad som överlämnats till de fyra storbankerna och domineras av dem. Svensk kvalitetsindex (SKI) mäter årligen kundnöjdheten bland svenska bankkunder och det förtroendet som finns för våra fyra storbanker borde inge oro för varje bankchef såväl centralt, regionalt och lokalt.

En av punkterna i Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna var att en omfattande skattereform skall genomföras och en sänkt skatt skulle ske genom en skatteväxling. I den överenskommelsen kan skatt på bankerna vara en av åtgärderna. Skulle en bankskatt åter bli aktuell så kommer säkert bankerna att försöka att vädja till sina kunder och bland annat bolånekunder att bygga upp en opinion om att staten tar pengar från våra bankkunder. De fyra stora bankerna har nu möjligheten att sänka sina räntemarginaler så att fler av våra ungdomar kan fullfölja sin dröm att äga en egen bostad samt att öka förtroendet hos allmänheten för bankerna.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i juli

Läs mer

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

Kan man hemestra här?

Jag körde mot Eiffeltornet – hamnade i vattentornet

Vid Stortorget kan man uppleva Paris – i Trelleborg

Sport

Rugby: Pingvin triumferade i första turneringen

”Den känslan man har saknat”

Sport

TFF-anfallare avbröt träningen inför matchen mot Gais

”Känns ändå helt okej”

Trelleborg

Brott: Fönsterrutor på buss sköts sönder av luftgevär under färd

Bussen var på väg från Malmö till Trelleborg när flera rutor plötsligt krackelerade.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens lokala händelser

Bil i lågor och villa brann i Ugglarp.