Annons
Insändare

Axel Ebbe fick ingen löneförhöjning!

Mitt första möte med Trelleborg var Axel Ebbes konsthall – detta fantastiskt vackra museum att utifrån titta på och på insidan uppleva Ebbes vackra, burleska och finurliga statyer.
Publicerad 18 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten saknar att kunna gå in och njuta av miljön och statyerna i Axel Ebbes konsthall.
Skribenten saknar att kunna gå in och njuta av miljön och statyerna i Axel Ebbes konsthall.Foto: Arkiv

Den stora salen med vackert ljusinsläpp, porlande vatteninstallationer och stora gröna växter som harmonierade med, eller snarare lyfte fram, de stora skulpturerna.

Ebbehallen blev ett ”rekreationshål” dit jag kunde slinka in när helst jag kände för det. Det blev en plats för både kontemplation och inspiration och jag gick alltid därifrån på lätta fötter.

Annons

De senaste åren har det varit slut på spontaniteten då man måste boka tid för att få komma in och öppettiderna har varit begränsade.

Många är de gäster – både långväga och mer lokala – som vi har haft på besök genom åren som har upptäckt och förtrollats av konstnären, skulptören och författaren Axel Ebbes verk – och själva byggnaden.

Axel Ebbes konsthall borde vara ett av Trelleborgs mest attraktiva turistmål men det har aldrig marknadsförts ordentligt.

”Axel Ebbes konsthall borde vara ett av Trelleborgs mest attraktiva turistmål men det har aldrig marknadsförts ordentligt.”
Lillemor Persson

Nu läser jag i tidningen att upprustningen är uppskjuten på obestämd tid. Eftersom statyer och andra verk fraktades iväg för att förvaras på annan plats under ombyggnaden får nu ingen möjlighet att njuta av Axel Ebbes verk under okänt antal år.

Det är anmärkningsvärt och förbluffande. Axel Ebbes konsthall är stängd för att inte tanke och handlingskraft gått hand i hand i Trelleborgs kommun.

När jag gick förbi konsthallen häromdagen står det utanför att man öppnar våren 2024 (det bör stå ett stort frågetecken efter årtalet!) med ”nya spännande utställningar”. Inte ett ord om Axel Ebbes konst. Det är givetvis viktigt och intressant också med nya utställningar, men jag undrar vad det är som gör att Axel Ebbes verk inte känns spännande och värda att upptäckas på nytt?

Vad gör vi med Trelleborgs kulturskatt? Varför värderar vi inte det vi har?

Lillemor Persson, Trelleborgsbo sedan 33 år

Annons
Annons
Annons
Annons