Annons
Insändare

Avdrag inte lika för alla

Insändare • Publicerad 30 juni 2005

Svar på Krister Berggrens

insändare den 24 juni.

Annons

Tack för att du klargör att kd inte anser att pensionerna är bidrag och att vi därför inte skall drabbas av skattehöjning. Detta kunde ha klargjorts av dina kollegor i Stockholm. Du skriver att pensionärerna skall få en grundavdragshöjning som ger pensionärerna omkring 200 kronor i månaden i skattesänkning.

I din förra insändare skrev du att jag borde läsa kd:s hemsida. Jag har läst de 17 sidor på er hemsida som behandlar ert skatteförslag. Där är pensionärerna lika obefintliga som i tidningsartikeln. Blir Kd:s höjning av grundavdraget för pensionärerna en kompensation för höjningar av energiskatterna liksom detta års kompensation till alla.

Tyvärr blev årets höjningar av grundavdraget inte lika för alla. Minst fick de som hade låga inkomster, främst pensionärer (och studerande). Exempelvis fick en person som hade en årsinkomst på 48 300 kr grundavdraget höjt med 300 kr vilket ger en skatteminskning på ca 100 kronor per år. Den som hade en årsinkomst på 123 100 kronor per år fick grundavdraget höjt med 2 500 kr för år 2005.

Alltså de som hade minst att leva på fick minst kompensation för "den gröna skatteväxlingen". Tyvärr ser det ut att bli samma orättvisa 2006.

Eftersom pensionen är uppskjuten lön hade det varit enklare och rättvisare att alla pensionärer fick samma avdrag som de förvärvsarbetande. kd har ännu inte tänkt sig ett sådant förslag men det går kanske att tänka om. Räcker det inte med den stora skillnaden vi har i dag genom att pensionen för många är 30-40 procent mindre än lönen. Denna skillnad ökade på 90-talet med 10 procent av den utgående pensionen (kompensation för det har vi ännu inte fått).

Skillnaden ökar årligen genom att pensionshöjningarna (tiondels procent) är väsentligt lägre än löneökningarna (3-5 procent). Finns det något annat land i Europa där pensionärerna betalar högre skatt än löntagarna? Du skriver bland annat om att ni vill värna om tryggheten för de äldre när det gäller deras ekonomiska förutsättningar. Kd bör därför följa mitt förslag i inledningen till detta stycke i stället för att låta pensionärerna betala 1 000 kronor mer per månad i skatt än de förvärvsarbetande. Det är inte att "värna om de äldres ekonomi".

Sylvia Oscarsson, ordförande för spi i Vellinge kommun
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons