Annons
Insändare

Att svära är bevis på bristande bildning

Är svenska språket utdöende?
Publicerad 28 januari 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på att svenska ord byts ut mot engelska – och på det flitiga användandet av svordomar.
Skribenten har reagerat på att svenska ord byts ut mot engelska – och på det flitiga användandet av svordomar.Foto: Andrew Harnik

Jag undrar, för numera är det inte REA det är SALE, skall man åka båt så är det SAIL är det frågesport så är det QUIZ. Stryktipset och Systembolagets reklam på TV är på engelska. Varför?

Detta kan jag leva med, men något jag tycker är hemskt är alla dessa svordomar. Ska en film eller bok ha en titel, så skall det vara en svordom med. Programledare i radio och TV svär – deltagare i program lägger av den ena svordomen efter den andra. I vissa TV-program kan man tro att deltagarna har betalt efter hur många svordomar som levereras. Låter fruktansvärt fult. I min ungdom sa man att det var brist på ordförråd när man svär, så det är väl därför det svärs så mycket numera.

Annons

Såg Stjärnorna på slottet. Huvudpersonen kunde inte säga en mening utan det skulle inbakas en svordom. Jag vill framhålla att jag är inte religiös men tycket det låter hemskt när personer inte kan säga en mening utan det skall vara minst en svordom med. Tyvärr verkar det som detta numera är vedertaget. Är nästa grej då att vi skall acceptera könsord? Nej en riktig skärpning vill till. Såg en plansch i en gammal skola svär icke! Att svärja är bevis på bristande kultur och bildning.

Språkvårdare

Annons
Annons
Annons
Annons