Annons
Insändare

”Att jaga våra politiker gagnar ingen”

Exakt tre år till nästa val då ju vilka partier som ska styra riksdagen, regionerna och kommunerna samt vilka personer som är beredda och som vågar ta ansvaret som representant på olika nivåer ska röstas fram.
Publicerad 11 september 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om tre år är det dags för val, konstaterar Sigge Hansson.
Om tre år är det dags för val, konstaterar Sigge Hansson.Foto: Lydia Lyckelid

Utan att överhuvudtaget tala parti- eller personpolitik – inte minst detta första år efter valet har väl gett vid handen, att det verkligen är ett tungt ansvar – och jag skulle absolut inte vilja byta mot till exempel en vald kommunpolitiker. Även om intresset finns…

Det handlar ofta om långa dagar, långa möten och där inläsning av olika utredningar är vardagsmat och där ju de allra flesta har ett jobb bredvid politiken att sköta och snacka om, att familjen garanterat ofta kommer i kläm.

Annons

Att få allt detta – tillsammans med att ständigt bli kontrollerad under en ”attack-lupp” – att fungera, det måste nästan vara omöjligt och varenda dag ”på jobbet” tär garanterat mer och mer på den människa som vid senaste valet tog beslutet att ställa upp.

Det finns olika sätt att protestera mot tagna beslut, att sätta ner foten och här kommer ju verkligen också den så omtalade yttrandefriheten i dagen.

Dock; jag tror absolut inte det gynnar eller gagnar någon – att ”jaga” kommunpolitiker från morgon till kväll under nästan fyra år.

Det tas garanterat beslut – i säkert varje kommun och det gäller här i Vellinge där jag bor likväl som i andra – som missvisar och som ibland också kan visa sig vara personliga och girigt tagna men det måste finnas en lagom dos av ”attacker” mot valda kommunalpolitiker. Risken finns annars, att besluten – i den onödigt extra, uppkomna stressen – blir ännu sämre underbyggda när aktuella politiker inte får den arbetsro som garanterat krävs.

Om man tittar på heltidspolitiker – ja, där vilar ju verkligen ett tungt ansvar och det handlar alltså om att ”gå till jobbet” varje morgon och jag försöker tänka mig in i situationen att varenda dag under nästan fyra år – inte bara bli granskad in på märg och ben utan dessutom kraftigt bli hånad för ”nästan alla” tagna beslut.

Anledningen må vara ett eller annat ”girigt” beslut eller ställningstagande men tro absolut inte, att man blir en bättre politiker av att varenda dag under nästan hela mandatperioden bli kraftigt verbalt och skriftligt ”attackerad” utan detta måste ju bara föda en otrolig extra stress och garanterat leda till att färre och färre vågar sig på att ta ansvaret som kommunpolitiker. Och att de som ändå vågar – är sämre och sämre lämpade i rollen.

Detta med att dagligen under en hel mandatperiod bli bevakad och kontrollerad ”in på märg och ben” – det har, så klart, inte med den dagliga och rent journalistiska bevakningen av kommunpolitiker att göra.

Det jag menar är, när man i sociala medier dagligen och under exakt hela mandatperioden – såväl skriftligt som ”verbalt” – attackerar valda kommunpolitiker.

”Det jag menar är, när man i sociala medier dagligen och under exakt hela mandatperioden – såväl skriftligt som ”verbalt” – attackerar valda kommunpolitiker.”
Sigge Hansson

Att notera: Detta skrevs innan den uppmärksammade inspelningen från Moderaternas möte där en SD-politiker fanns med.

I sak har detta inte förändrat min insändare där jag vill belysa det orimliga/omöjliga att varenda dag under en fyraårig mandatperiod bli ”attackerad”, där rent hån nyttjas och där valda politiker ständigt tvingas stå i en skamvrå.

Annons

Den så omtalade yttrandefriheten ska, så klart, i allra högsta grad respekteras men om inte detta tillvägagångssätt skulle göra valda politiker sämre i beslutsfattandet, då vore det märkligt.

Precis som jag skriver – min reaktion över att dagligen bli omskriven och kontrollerad som vald politiker – den omfattar givetvis inte ren journalistisk bevakning av våra politiker.

Den är ju till och med otroligt viktig i sammanhanget och den gör bland annat TA väldigt bra!

Sigge Hansson

Annons
Annons
Annons
Annons