Annons
Insändare

Att åldras i Trelleborg – hur kul är det?

Insändare • Publicerad 21 september 2007

Med oro och bestörtning har jag under året kunnat ta del av det ena negativa budskapet efter det andra beträffande äldreomsorgen i Trelleborg.

Det började med en information om att vård- och omsorgsnämndens andel av kommunens nettokostnader minskat från cirka 30 procent till 28 procent under de senaste åren, trots att andelen äldre i kommunen stadigt ökat. Med denna information lät sig nämndens borgerliga majoritet nöja.

Annons

Vid behandling av bokslut 2006 inom vård- och omsorgsnämnden redovisades ett underskott på cirka 7 Mkr. De budgetöverskridande kostnaderna är i huvudsak en följd av en tvingande lagstiftning. Det rimliga vore då en förstärkning av årets budget. Det tyckte inte den borgerliga majoriteten i fullmäktige. Dock lyckades socialdemokraterna få gehör för att tillföra 2 Mkr extra i vårbudgeten.

Men sedan ställdes samtliga nämnder inför fullmäktigebeslut om 2 procent generell nedskärning av driften, vilket kommer att slå mycket hårt mot verksamheten inom äldreomsorgen. Inför 2008 krävs besparingar på 9 Mkr, vilka huvudsakligen måste tas från den redan hårt drabbade äldreomsorgen. För att klara dessa besparingar planeras privatiseringar och utförsäljningar, vars effekter för brukaren är svårgripbara och oroväckande.

I dagarna har vi också kunnat läsa att Trelleborg intar en föga smickrande första plats inom regionen beträffande platsbrist på äldreboenden.

Sammantaget undrar jag, om det inte känns angeläget för politikerna att slå vakt om våra äldres, som jag ser det, rättmätiga krav på en god ålderdom efter väl förrättat värv inom hemkommunen.

Orolig trelleborgare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons