Annons
Insändare

Återskapa respekten för varandra

När jag läser debattinlägg eller på annat sätt kommer i kontakt med diskussioner beträffande grupper som är en börda för samhället blir jag så irriterad och trött på den snävhet som finns i resonemangen.
Insändare • Publicerad 19 maj 2011

Det är inte de sjukas skuld att de blivit sjuka. Det kan drabba oss alla.

Det är inte de arbetslösas skuld att de är arbetslösa. Även detta kan drabba oss alla. Vi styr inte världen.

Annons

Det är inte invandrarnas skuld om de inte integrerats i vårt samhälle på ett värdigt sätt. Det är inte pensionärernas skuld att genomsnittsåldern blivit högre och att samhället inte hanterat avsatta medel på ett ekonomiskt försvarbart sätt.

Jag skulle kunna räkna upp fler exempel, men jag begränsar mig till dessa som jag vill ge min syn på.

Beträffande pensionärerna, som för övrigt är ett förlegat begrepp, har vi som haft turen att få vara friska årligen avsatt pengar för vårt leverne till sista andetaget via avdrag på våra löner. Den delen är oftast större under en levnad än det sparande som sker vid sidan om.

Det avsatta kapitalet via skattsedeln eller via avdragna sociala avgifter har använts till samhällets övriga behov – eller var är de?

Till alla er som tycker att alla äldre är en belastning för samhället vill jag ge ett gott råd: Lev nu när du är ung – i morgon är du redan bland de äldsta. Så fort går livet, som är ett ögonblick en evighet. Låt oss använda vår energi till att återskapa den respekt för andra och varandra som behövs i ett för alla trivsamt samhälle.

Nilla Andersson
Allan OlssonP.H.V.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons